Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Επιστολή αναγνώστη μας: Δεν μας έφταναν οι εκριζώσεις, ήρθαν κι καρατομήσεις τώρα

Την άλλη φορά που ξαναέγραψα για τα «καμώματα» με τ` άμοιρα τα δέντρα στον τόπο μας, ήταν Πανσέληνος θυμάμαι. Κι εκεί τ` απέδωσα εγώ τότε το μεγάλο το κακό που βρήκε το πεύκο το τρανό και το καμαρωτό κατάνακρα στην πλατεία του συνοικισμού (* λεγόμενη και Κουμπουριανών ).
Τις δίνει καθώς φαίνεται κάτι τέτοιες παρενέργειες αυτή η ολόγιομη σφαίρα του φεγγαριού σαν έρθει η ώρα και βγει στον ουρανό! Έτσι και τότε. Τα σύγχυσε , τα μπέρδεψε τα ‘μέσα τους’ κι αποφασίσανε λίγοι αυτοί και το ξολόθρεψαν με μιάς το πεύκο κι ως βαθέων ριζών ! Λες κι ήταν στάχυ μοναχό στον αγρό , το ξαπλώσαν κατά γής κι οι γύρω θηρευτές περιχαρείς ευθύς ορμήσαν και το ξυλέυσαν. Κλαράκι δεν αφήσαν . Ετούτο δώ το γερό δεντρί , θάναι καλό για τη φωτιά θα σκέφτηκαν . Γιατ` ήταν όντως γερό και μεστωμένο κι όλες τις χάρες είχε το κακότυχο. Κι όμως , πέσαν απάνω του μεμιάς και το κομματιάσαν τ` άμοιρο. Ούτε τον ίσκιο , μήτε την ομορφάδα του , ούτε τα χρόνια τα πολλά που τους παρέστεκε και τους συντρόφευε κι αυτούς και τα παιδιά τους δεν τα λογάριασαν. Κι ούτε στην απόφασή τους βαρύναν καθόλου και τούτα και τ` άλλα τα καλά του δέντρου . Ασυλλόγιστα το `κάναν. Τίποτα δε ζυγιάσαν .
Μα μήπως τάχα και να κρατεί λογαριασμό το δέντρο ; για να τους παραπονεθεί για την αμυαλιά και την αγνωμοσύνη τους σαν θάρθει η ώρα κι ο καιρός ??
Και πώς να προστατευτεί άραγε ένα τέτοιο δέντρο που δεν λαλεί , απ` όλους αυτούς που πολύ καλά το ξέρουν πως δεν μιλεί , μα ούτε και λογαριασμούς κρατεί για ξόφλημα ??
Ας κάνουμε λοιπόν κάτι αγαπητοί φίλοι, όλοι εμείς όσοι αλλιώτικα συλλογιόμαστε κι αποτιμάμε την ύπαρξη των δέντρων . Αλλιώς αλλοίμονο , το κακό θα ριζωθεί ….
Σήμερα όμως πατριώτες, όσο κι αν τόψαξα το ημερολόγιο , λόγο σοβαρό ή κι αιτία μεταφυσική και ουρανόπεμπτη δεν βρήκα ικανή για να εξηγήσω μια άλλη τωρινή πράξη δεντροκακομεταχείρισης ! Παρά κι αν μου πει κανείς από `σάς , ε πως καρναβάλια έχουμε τώρα κι ελλείψει μασκαράδων , σα να μάς φάνηκε καλό να μασκαρέψουμε κανένα δέντρο. Νά κάπως - κάπου εκεί καταμεσής μην χάσει και κανείς και δεν ιδεί την αλλόκοτη καινούργια την καρναβαλική του όψη…… Καμαρώστε παρακαλώ στη φωτογραφία που ακολουθεί, κούρεμα δέντρου !!!
Και δώστε εσείς εξήγηση. Πρόκειται για τον ωραιότατο πλάτανο που βρίσκεται δίπλα στο ‘Παπακώστειο’ Πολιτιστικό Κέντρο της Αμφίκλειας ( Π.Π.Κ.Α ) στην νοτιοανατολική άκρη της κάτω πλατείας, θεατός από παντού . Ένα δεντράκι στολίδι μέχρι πριν λίγο. Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία κι όπως προφανώς γνωρίζετε οι περισσότεροι από εσάς, ο πλάτανος αυτός ούτε υπεραιωνόβιος ή έστω πολύχρονος είναι , ούτε ασθενικός και επικίνδυνος μοιάζει , ούτε προβλήματα όποιου είδους δημιουργούσε στο κτίριο του Πολιτιστικού ή κάπου αλλού στα χρόνια που στέκει εκεί. Ούτε κίνδυνος κρυβόταν για τυχόν πτώση του, μιας και ως γνωστόν οι πλάτανοι έχουν πολύ βαθύ και ισχυρό ριζικό σύστημα καθώς και εύρωστο κορμό και γερά κλαδιά διαθέτουν .
Απ` την περίμετρο δε του κορμού και των κλαδιών που βλέπετε , νομίζω εύκολα όλοι αντιλαμβάνεστε ότι ο Πλάτανος αυτός είναι ακμαίος , νεαρής ηλικίας και χαίρει άκρας υγείας !! Πραγματικά αδυνατώ να αντιληφτώ τόν ή τους λόγους κακοποίησής του . Γιατί ασφαλώς περί μασκαράτας και κακοποίησης πρόκειται τού καημένου του πλατανόδεντρου.
Πέραν του ασκόπου βέβαια και του ακατανοήτου της πράξεως , δεν υπήρξε προφανώς ούτε καν η ελαχίστη πρόνοια, ώστε οι αναμφιβόλως ‘αλμπάνηδες’ (φυσικά εκ του αποτελέσματος έτσι χαρακτηριζόμενοι ), που ανέλαβαν μάλλον εργολαβικώς ως ειδικοί τάχα ‘κουρείς’ το έργο αυτό , να επέμβουν τουλάχιστον κατά τρόπο αισθητικά παραδεκτό και επεμβατικά αρμονικό στο δύσμοιρο το δέντρο . Ώστε το τελικό αποτέλεσμα και κατ` ουσία αλλά και ως εικόνα , να κινείται σε πλαίσιο ανεκτό και να μην προκαλεί με την κακογουστιά και την τρικολορέ τελική σημερινή εμφάνιση .
Πρόκειται κυρίες και κύριοι για κατακρεούργηση !! Κρίμα για το καημένο το πλατάνι και για τον τόπο ολόγυρα κι αντίκρυ. Φαντάζομαι εάν μιλούσε, πολλά θα μολογούσε με λύπη και παράπονο για το πως αισθάνεται με ότι αίφνης του συνέβη και για την απρόσμενη κατάντια της εμφάνισής του, έτσι όπως τού την επιφύλαξαν για τούτες τις μέρες της αρχής της ζωοδότρας Άνοιξης, όσοι απρόσκλητοι αποφασίσαν να το «περιποιηθούν δεόντως» . Καθώς παρατηρείτε τη φωτογραφία, θα βλέπετε πως υπήρξε ένα εξωφρενικά κι αχρείαστα βαθύ κούρεμα-καρικατούρα κι απ` τις τρεις πλευρές του δέντρου. Κι απ`

την τέταρτη την νοτιοΔυτική πλευρά, θαρρείς ως χέρια τα μικρά ισχνά κλαράκια δυό τρία όλα κι όλα εδώ κι εκεί, για λύπηση ικετικά στον ουρανό ορθάνοιχτα υψωμένα. Που σαν γλυτώσαν την ‘κόφτρα’ του μισθοφόρου ξυλοκόπου, παρατημένα τώρα έτσι εκεί μονόπαντα για περιττή ασχήμια , παράταιρα ξεμείναν πια ψηλά στην κορυφή του σακατεμένου δέντρου, να αγναντεύουν τάχατις τι, ίσα κατά πάνω προς την αντικρινή πλαγιά και τον παλιό τον οικισμό τα έρμα. Απομεινάρια λές τής προχειρότητας και της ατζαμοσύνης τού ακαλαίσθητου κι άτεχνου ‘κλαδευτή’, που απόκαμε ως φαίνεται να κατακρεουργεί τ` άτυχο το δέντρο και δεν τα πέταξε και τούτα δω καταγής για να γινούνε σαν τα πρώτα , τ` άλλα ντέ , στάχτη και μπούλμπερη στα τζάκια και τις ξυλοσόμπες προθύμων ‘ξυλοθηρευτών’.…
Καλόν κι έμπειρο δεντροκόμο. Νοικοκύρη , τεχνίτη «Γητευτή» θέλουν τα δέντρα πατριώτες άρχοντες κι αρχόντισσες του τόπου. Κι όχι κακοκλαδευτή και κακοδουλευτή, αμέριμνο κι άτεχνο και της κακιάς της ώρας . Τι άλλο να πω , προσθέστε και εσείς κατά πως βούλεστε αγαπητοί φίλοι …..
Πραγματικά δεν ξέρω ποιοι ακριβώς λόγοι μας οδηγούν τώρα τελευταία κάθε λίγο και λιγάκι , πότε τη μιά άνευ ιδιαιτέρου λόγου να εξολοθρεύουμε εκ βαθέων ριζών ! Άλλοτε άνευ αιτίας να καρατομούμε! Κι άλλοτε πάλι άνευ αισθητικής και αρμονίας να κακοκουρεύουμε δέντρα. Και το μιμούνται και ιδιώτες αυτό . Μόνο φυτεύσεις δεν κάνουμε. Ειλικρινώς πέραν της λύπης , οι περιπτώσεις του είδους με προβληματίζουν. Και κάθε πιθανή διαφαινόμενη εξήγηση ξεπερνά τη λογική μου.
Φανταστείτε , να επιφυλαχτεί μιά ανάλογη ‘περιποίηση’ πχ στον υπέροχο υπεραιωνόβιο πλάτανο μνημείο της Βελίτσας , που διακοσμεί την χωματένια πλατεία της και σφραγίζει εμβληματικά την διαχρονία του όμορφου χωριού αποτελώντας το ζωντανό τοπόσημο, ή κι όπου αλλού τέλος πάντων στον Δήμο υπάρχουν τέτοια δέντρα. Ούτε να το σκέπτομαι δεν το θέλω και τυχόν κάτι τέτοιο ελπίζω πως θα αποτραπεί. Ας δούμε κι ας παραδειγματιστούμε απ` το πως ακριβώς το κάνουν στα Πηλιορείτικα χωριά με τα αιώνια πλατάνια τους, ή στα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, του Μετσόβου, της Κέρκυρας αλλά και παντού αλλού. Στο εξωτερικό δε, ούτε που διανοούνται να καρατομήσουν δέντρο και μάλιστα τέτοιο.
Από καρδιάς καλή Σαρακοστή αγαπητοί συμπατριώτες. Την υγειά μας νάχουμε. Τους χαιρετισμούς μου.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 14-3-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.