Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές 2023-Ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Τιθρωνίου

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023» με σειρά εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η προγραμματιζόμενη για τις 27 και 28 Μαΐου 2023 δράση, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Αμφίκλειας του Δήμου Αμφίκλειας–Ελάτειας.
Η εκδήλωση αφορά την ενημέρωση του κοινού για την πρόσφατη ανακάλυψη του πρώτου μνημειώδους, θολωτού μυκηναϊκού τάφου στην Π.Ε.Φθιώτιδας, ο οποίος εντοπίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο Τιθρωνίου, και την επίσκεψη στο μνημείο μέσα από μία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους διαδρομή.
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Επιμορφωτικό–Εκπολιτιστικό 
Σύλλογο Γυναικών Αμφίκλειας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου
Αμφίκλειας–Ελάτειας.

Το Σάββατο στις 7:00μ.μ. θα δοθεί διάλεξη στο "Παπακώστειο" Πνευματικό Κέντρο Αμφίκλειας, όπου το κοινό θα ενημερωθεί εκτενώς για τον μυκηναϊκό τάφο από τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας Δρ. Πέτρο Κουνούκλα.....
Την Κυριακή έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Τιθρωνίου, μετά από συγκέντρωση των ενδιαφερόμενων στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας στις 10:30π.μ.
Ελάτε να γνωρίσετε το σημαντικό αυτό μνημείο του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας και να μας συνοδεύσετε σε μία ιστορική αναδρομή και διαδρομή στο παρελθόν μας και στις ρίζες μας.

1 σχόλιο:

  1. Καλή επιτυχία στην εκδήλωση παρουσίασης και πρώτης γνωριμίας με το συγκεκριμένο μνημείο που μάλλον πολλοί από `μας μέχρι τώρα ίσως αγνοούσαμε την ύπαρξή του . Και υπ` αυτή την έννοια η εκδήλωση είναι ακόμα πιο σημαντική και μπράβο στο σύλλογο γυναικών για την ιδέα , την κινητοποίησή του και την ωραία πρωτοβουλία του. Ειναι σημαντικά ενδιαφέρον να γνωρίσουμε τα αρχαία μνημεία της περιοχής μας , όπως και αυτό το συγκεκριμένο που είναι και αποτέλεσμα σχετικά πρόσφατης αρχαιολογικής ανασκαφής και μερικής αποκατάστασής του ώστε να μορφοποιηθεί κάπως για την ανάδειξή του και να διασφαλιστεί πρόσβαση βατή προς αυτό . Η γνώση για το είδος , την αξία του, την ιστορική ταυτότητά του , τη χρονολόγησή του , την ανασκαφική διαδικασία κλπ , που ασφαλώς θα προσφερθεί με την διάλεξη του κ Κουνούκλα , θα ελκύσει ελπίζω ( και πρέπει ) το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσων περισσότερων συμπολιτών μας , ώστε έχοντας την πρώτη θεωρητική αυτή γνώση , η Κυριακάτικη στη συνέχεια επιτόπια επίσκεψη και δια ζώσης παρατήρηση , να καταστεί ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική. ΠΡΟΤΑΣΗ 1): Βρίσκω καλό , ωφέλιμο και σημαντικό αν ήταν μπορετό , να έρθουν στην παρουσίαση( να τους καλέσουμε εμείς ) αλλά και στην επιτόπου επίσκεψη την επομένη και όσοι απ το Τιθρώνιο, τη Δρυμαία , τους Ξυλικούς , αλλά και τα γύρω άλλα χωριά που τυχόν έχουν, ή δείξουν ένα τέτοιο ενδιαφέρον. Ο Δήμος θα μπορούσε πχ να διαθέσει το Λεωφορειάκι του ώστε να ευκολυνθεί η μετακίνηση των συντοπιτών μας προς το "ΠΑΠΑΚΩΣΤΕΙΟ" για την διάλεξη , αλλά και την Κυριακη για την επίσκεψη. Νομίζω πως μιά τέτοια πρωτοβουλία θα γεννούσε ενδιαφέρον και θα κινητοποιούσε ανθρώπους. ΠΡΟΤΑΣΗ 2): Για όσους δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να παραστούμε , μήπως να γίνει μια προσπάθεια βιντεοσκόπησης , ή και απλής μαγνητοφώνησης της διάλεξης του εκλεκτού επιστήμονα κ. Κουνούκλα ώστε μετά , να ανέβει στη σελίδα του συλλόγου, ή του Δήμου , ή στα δύο τοπικά saite και να είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση από όλους εμάς της διασποράς?? Ας δοθεί παρακαλώ και σε εμάς η ευκαιρία μέσω τεχνολογίας να γνωρίσουμε το σημαντικό αυτό αρχαίο εύρημα . Δεν είναι και τόσο δύσκολη νομίζω μια καλή ποιοτική μαγνητοφώνηση έστω . Ούτε δαπάνη ιδιαίτερη απαιτεί. Ακόμη και ερασιτεχνικά μπορεί να καλυφτεί η διάλεξη. Θα ήταν πολύ σημαντικό , αν η γνώση για το μνημείο μπορούσε να φτάσει σε κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη .Και η τεχνολογική εποχή μας , μάς το επιτρέπει!! Επίσης στην Κυριακάτικη επίσκεψη θα παρακαλέσω να φωτογραφηθεί κατά το δυνατόν λεπτομερέστερα το μνημείο κι εν γένει ο χώρος και το φωτό-υλικό να αναρτηθεί για να υπάρξει έστω κι έτσι φωτογραφική «περιγραφή» του αρχαιολογικού χώρου και του ευρήματος , για όλους. Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.