Τα γραφικά σοκάκια και τα αξιοθέατα στην Αμφίκλεια, στην καρδιά της Φθιώτιδας.
Αν χρειάζεστε μία χαλαρωτική φθινωπορινή εκδρομή, τίποτα δεν είναι καλύτερο από μία βόλτα μέχρι την γραφική Αμφίκλεια, η οποία απέχει μονάχα δύο ώρες από το κέντρο της Αθήνας.
Είτε φτάσετε στην Αμφίκλεια μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, είτε μέσω της παλιάς Εθνικής Οδού, μπορείτε να κάνετε μία στάση στη Χαιρώνεια, τον περίφημο Λέοντα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Το μνημείο τιμά τους στρατιώτης που έπεσαν στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ.
Η μικρή πόλη της Αμφίκλειας, που συνήθως την αποκαλούμε χωριό, απλώνεται στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού και χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στην Παλιά Συνοικία, χαρακτηρισμένη Παραδοσιακός Οικισμός, και στο πιο σύγχρονο τμήμα της. Φυσικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το συγκεντρώνει το παλιό με τα πέτρινα αρχοντικά, τα νεοκλασικά, τις βρύσες και τα καλντερίμια.
Το πιο ζωντανό όμως κομμάτι του χωριού είναι όπως φαντάζεστε η κεντρική πλατεία του, απλόχωρη και πλακόστρωτη, γεμάτη ψηλά πλατάνια και είναι εδώ που συγκεντρώνονται τα περισσότερα καφενεία και οι ταβέρνες και απολαμβάνουν τον καφέ τους ντόπιοι και ξένοι. Αυτή θα είναι και η πρώτη σας στάση στο χωριό αφού τακτοποιηθείτε στο δωμάτιό σας, γιατί εδώ θα πάρετε όλη την πληροφορία για την περιοχή, από αυτούς που την ξέρουν καλύτερα, τους παππούδες φυσικά, που έχουν ζήσει και έχουν γυρίσει την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την κάπως πιο ήσυχη πάνω πλατεία ή να κάνετε μια χαλαρή βόλτα προς τα εκεί και στη συνέχεια να «χαθείτε» στα στενά του παλιού οικισμού και να χαζέψετε τις γραφικές γωνιές και τα όμορφα αρχοντικά κάνοντας μια δροσερή στάση στη βρύση της Χορευταριάς.
Μια επίσκεψη που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε είναι αυτή στο Μουσείο Άρτου στην κεντρική πλατεία όπου ο άρτος, εξετάζεται σε σχέση με την τοπική ιστορία, την κοινωνία, την παράδοση, τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν λόγω της γεωγραφικής θέσης, του κλίματος και της εξέλιξης της γεωργικής τεχνολογίας, ο χώρος στεγάζει επίσης και ένα μικρό Μουσείο Επαγγελμάτων (Σαββατοκύριακα: 10:00-15:00). ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"
Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.