Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η Ασήμω Παπαλουκά Ευταξία - Γράφει ο Παν. Δημάκης

Γράφει ο Παναγιώτης Γεωρ. Δημάκης,  Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αμφικλείας-Ελατείας.


Η Δαδιωτισσα Ασημω Παπαλουκά-Ευταξία, κόρη του αγωνιστή του 1821 Λουκά Στρογγυλη,είναι ένα από τα θαυμαστά δείγματα, των γυναικών της κοιλάδας του Κηφισού, τού 18ου αιώνα,που μοιράστηκαν ισομερώς, τις φοβερές περιπέτειες οικονομικές και κοινωνικές, με την οικογένεια και τους συντοπίτες της.
Αφιερωμένη στην ανατροφή των επτά παιδιών της, δεν παρέλειπε να υφαίνει, από δικα της κουκούλια, μεταξωτές ζώνες,ενώ προλάβαινε τον αργαλειό, την βελονοποικιλτικη και το πλέξιμο, αλλά και τις απαραίτητες αγροτικές εργασίες. 
Παντρεμένη με τον Σακελλάριο Παπαλουκά,εφημέριο,αρχιερατικο επίτροπο του Αγίου Βλασίου Δαδιου, υφαντής και αυτός,(ο οποίος προσέθεσε τον τίτλο Ευταξίας στο όνομά του), μοιράστηκε μαζί του,αυτά τα άγνωστα σήμερα ψυχια, οικογενειακής ευτυχίας, όπως την αγάπη και τον σεβασμό των τέκνων της. 
Η μικρή αναφορά στην Ασήμω Παπαλουκά, είναι χρέος τιμής και αφορά και σε όλες τις γυναίκες,της περιοχής μας, των οποίων δεν είναι, παρά εικόνα και ομοίωση.
Περιγραφή σχετική υπάρχει, από την εγγονή της Θάλεια (Ευθαλια), οπως και ένα μικρό γενεαλογικό δένδρο, που επιβεβαιώνει, τους δεσμούς αίματος μεταξύ των κατοίκων των οικισμών. 
Διαβάστε εδώ... "Η Ασημω οπως μου έλεγεν ο πατήρ μου συνέβαλεν ιδιαζόντως εις την ανατροφήν των τέκνων της. Λόγω δε των πολλών της οικογενείας της μελών και δια να ενισχύσει την οικιακήν οικονομίαν, ησχολείτο και εις την σηροτροφιαν, η, κατά την εν Αμφικλεια κρατούσαν εκφρασιν,"έκαμε κουκούλια." 
Ταυτοχρόνως επιδίδετο εις την ύφανση λευκοκυανων μεταξωτών ζωνών αιτινες εφέροντο εις τας ελληνικάς εθνικας ενδυμασίας,ως επίσης εις την ύφανσιν ετέρων ειδών, κουβερτων κλπ πωλουμενων, εις τας κατά τόπους οργανωμένας επαρχιακάς Εμποροπανηγυρεις.
 Ο πατήρ μου Αθανάσιος, ο αδελφός μου Ιωάννης και τα άλλα τέκνα της, ελάτρευον κυριολεκτικά την μητέρα των..." Εκ του γάμου, του Παπαλουκά με την Ασήμω Στρογγυλη, γεννήθηκαν επτά τέκνα. 
1. Ο Ιωάννης νυμφευθεις την Ζηνοβία Δεκοζη-Βούρου 
2. Η Αγγέλω, σύζυγος του εν Ελατεια Δημητρίου Μπερωτα 
3.Ο Λάμπρος. 
4. Η Μαρία (Μαριγω) δημοδιδασκαλισσα, σύζυγος του εν Ελατεια, ιατρού Ευσταθίου Χριστοδούλου, εκ Σφάκας. 
5. Ο Αθανάσιος, σύζυγος Αγλαιας Γεωργακοπουλου,
6.Χαράλαμπος, σύζυγος Χαρικλειας, το γένος Οδυσσέως Πάνου. 
7.Αικατερίνη, συζύγος του αξιωματικού του πυροβολικού, Νικολάου Βυζαντιου.
Αυτό είναι ένα μικρό μνημόσυνο,στην γυναίκα αυτή, που πίσω της συντάσσονται όλες οι γυναίκες της εποχής της,στις οποίες αποδίδουμε σεβασμό και τιμή, γιατί κέρδισαν μάχες,όχι μόνο στα πολεμικά αλλά και στα ειρηνικά πεδία και έκτισαν, τον κόσμο που ζούμε σήμερα.   Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.