Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Ελαιοπαραγωγοί προστατεύστε τα δέντρα σας από τον δάκο

Ανακοίνωση για την προστασία των ελαιόδεντρων ειδικά στις πρώιμες περιοχές που παρουσιάζεται καρποφορία, εξέδωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Φθιώτιδας.

Όπως επισημαίνει η υπηρεσία, η μειωμένη καρποφορία ή ακαρπία ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών που επικράτησαν τόσο κατά την βλαστική περίοδο όσο και κατά τη διάρκεια της άνθησης και καρπόδεσης των ελαιόδεντρων (ήπιος χειμώνας, ανομβρία, υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της άνοιξης και βροχή στο στάδιο της ανθοφορίας). Αυτές οι συνθήκες φέρνουν τη φετινή ελαιοκομική περίοδο αρκετά πιο πρώιμη με αποτέλεσμα σε κάποιες παραλιακές περιοχές (υπερπρώιμες) του Νομού να παρατηρείται πήξη πυρήνα.
Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την ανάδειξη των εργολάβων ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας και επειδή στις πρώιμες περιοχές της Π.Ε.Φθιώτιδας
α) το στάδιο ανάπτυξης (πήξη πυρήνα) του ελαιόκαρπου είναι επιδεκτικό για ωοτοκίες του δάκου, Β) οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικράτησαν μέχρι σήμερα ήταν ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου και Γ) οι πληθυσμοί που καταγράφονται στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας είναι υψηλοί, συνιστάται άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί που τα δέντρα τους τυγχάνει να έχουν παραγωγή, να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιόδεντρων τους από τον δάκο έως την ολοκλήρωση της ανάδειξης των εργολάβων ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας.
Ιδιαίτερη προσοχή από τους ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να δοθεί στη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων καταπολέμησης του δάκου και στην πιστή εφαρμογή των αναγραφόμενων οδηγιών τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους και να ακολουθούν μέθοδοι αντιμετώπισης φιλικές προς το περιβάλλον. Σε περίπτωση διενέργειας ψεκασμών αυτοί να πραγματοποιούνται πρωινές ώρες όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή) και να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές ή άλλες περιοχές.  Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.