Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΦΔΕΔ Παρνασσού: Περιβαλλοντική δράση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» με τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου Αμφίκλειας»

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Περιβαλλοντική δράση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» με τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου Αμφίκλειας»
Το Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού (ΦΔΕΔΠ), με αφορμή τις παράνομες απορρίψεις σκουπιδιών στον Παρνασσό, υλοποίησε βιωματική δράση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» με τους μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Αμφίκλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 οι μαθητές ενημερώθηκαν από στελέχη του ΦΔΕΔΠ, για τις παράνομες απορρίψεις σκουπιδιών στον Παρνασσό, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τον ΦΔΕΔΠ και τις ενδεχόμενες λύσεις για τον μετριασμό του προβλήματος.
Μία από αυτές τις λύσεις ήταν και η τοποθέτηση κομποστοποιητή στους χώρους του Γυμνασίου, για απόρριψη των οργανικών οικιακών σκουπιδιών από τα σπίτια των μαθητών. Ο κομποστοποιητής ήταν προσφορά του Δήμου Αμφίκλειας. Οι μαθητές αγκάλιασαν την ιδέα και για όλη την σχολική χρονιά χρησιμοποίησαν και φρόντισαν τον κομποστοποιητή, όπου διαπίστωσαν στην πράξη πώς με μια απλή κίνηση μειώθηκε ο όγκος των οικιακών τους απορριμμάτων. Η χρήση, δε, του κομποστοποιητή βραβεύθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, την οποία διοργάνωσε ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ σε συνεργασία με τους Δήμους – Μέλη του.
Ακολούθως ,την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017, στελέχη του ΦΔΕΔΠ συναντήθηκαν με τους μαθητές και τη συνοδό  – καθηγήτριά τους κα Καραχάλιου Βάλια στο γεφυράκι Κεριάς, όπου έχουν καταγραφεί παράνομες απορρίψεις σκουπιδιών.
Οι μαθητές κατέγραψαν τις επιπτώσεις τέτοιων παράνομων επεμβάσεων, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το φράξιμο του ρέματος και περισυνέλλεξαν ένα μεγάλο μέρος τους με την αρωγή του Δήμου Αμφίκλειας. Τέλος, αποτύπωσαν το είδος των σκουπιδιών (υλικό κατασκευής), συνέλλεξαν δείγματα (αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί και πλαστικοποιημένο χαρτί) και τα έθαψαν σε συγκεκριμένο σημείο του προαυλίου για να διαπιστώσουν το βαθμό αποδόμησής τους στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Ο καθαρισμός του ρέματος συνεχίστηκε με τη δράση "LET'S DO IT GREECE, 2018", την Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της κυκλικής διαδρομής «Γεφυράκι Κεριάς – Εκκλησάκι Αγ. Αθανασίου – Γεφυράκι Κεριάς» στην Αμφίκλεια, από τους μαθητές και συνοδό τη γυμνασιάρχη τους, κα Μπέσιου Ελένη.
Η δράση καθαρισμού ολοκληρώθηκε στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Αμφίκλειας με προβολή της ταινίας STRAWS (ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ) από την ιστοσελίδα της PlasticFreeGreece, συνεργάτη της LET'S DO IT GREECE.

Την Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018, στελέχη του Φορέα μετέβησαν στο Γυμνάσιο Αμφίκλειας για ολοκλήρωση της δράσης «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ», κατά την οποία οι μαθητές ξέθαψαν τα δείγματα των σκουπιδιών που είχαν περισυλλέξει και σημείωσαν τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών τους. Πεισμένοι για τις καταστροφικές συνέπειες των παράνομων απορρίψεων σε μη ενδεδειγμένους χώρους και ειδικά των πλαστικών σκουπιδιών, οι μαθητές συνέταξαν προτάσεις τους για μείωση των πλαστικών ποτηριών και από καλαμάκια, τις οποίες διένειμαν σε καταστήματα – χώρους εστίασης της Αμφίκλειας, συνοδεία στελεχών του ΦΔΕΔΠ.
Ευχή όλων να εισακουστούν οι προτάσεις των μαθητών ώστε να γίνει η αρχή για έναν Παρνασσό απαλλαγμένο από σκουπίδια.

                                                                     Για το Δ.Σ. ΦΔΕΔ Παρνασσού
                                                                      Η Πρόεδρος
                                                                     Θέκλα Κ. Τσιτσώνη
                                                                      Καθηγήτρια Τμήματος Δασολογίας
                                                                      & Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.