Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Άρθρα από το αρχείο μας-Αμφίκλεια-Απόκριες την δεκαετία του '50. Φωτογραφίες

Φωτογραφίες 10ετιας 1950 γεμάτες νοσταλγία για τα φτωχά μεν τότε σε χρήματα αλλά πάμπλουτα σε αυθόρμητο κέφι και μεράκι αποκριάτικα ξεφαντώματα. Ωραίοι καιροί ωραίοι άνθρωποι.Πάντα σε πρώτο πλάνο ο γραφικότατος Λουκάς Ταξιαρχου (Καψουλης) στο καφενείο το νέον Δ.Καρουμπη -Σ,Σαμαρα. Φωτογραφίες από τον κ. Γ. Ποδάρα.

Με αναμενόμενη και φέτος την κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Αμφίκλεια, ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά στις ασπρόμαυρες αλλά αισιόδοξες και δημιουργικές αποκριάτικες 10ετίες της πολυάνθρωπης τότε και δραστήριας πάντα, κωμόπολης.
Δ. Ι. Καλπύρης.

Ενώ όπως διαβάζουμε στο πολύ ωραίο blog Φιλίστωρ Δαδίου Δρυμίας Έντονο χαρακτήρα είχαν οι αποκριές τα παλιά χρόνια στο Δαδί. Από την πρώτη ημέρα κιόλας οι Δαδιώτες, άνοιγαν το τριώδιο, άλλοτε μασκαρεμένοι και άλλοτε όχι, γλεντούσαν και διασκέδαζαν, τραγουδώντας τραγούδια αποκριάτικα, σατιρικά, σκαμπρόζικα, πειρακτικά και πολύ πιπεράτα…. που μέσα τους είχαν πειράγματα και υπονοούμενα.


Λάτε μωρέ λάτε να ειπούμε ψέματα,Λάτε να ειπούμε ψέματα πέντε σακιά γεμάτα.
Ποιος εί – μωρέ, ποιος είδε το σκαντζόχοιρο
Ποιος είδε το σκαντζόχοιρο με το τσαπί στον ώμο
Να σε – μωρέ, να σεργιανάει στις αργατιές,
Να σεργιανάει στις αργατιές, να λέει ποιος θέλει αργάτες!
Φορτώ – μωρέ, φορτώσανε το μέρμηγκαΦορτώσανε το μέρμηγκα πέντε κιλά ρεβίθια,
Βάλαν μωρέ, βαλάν – κι απανωσάμαρα
Βάλαν κι απανωσάμαρα σαράντα κολοκύθια!....

Τα αποκριάτικα τραγούδια μιλούσαν για την ακαμάτρα κοπέλα, για τη ζωηρή παπαδιά, για το γέρο που παντρευόταν κοριτσάκι του μαγιού, το λουλουδάκι, για γριές που θέλανε παντρειά κ.λ.π. Δεν πρέπει, όμως, τα τραγούδια αυτά να λέγονταν σε άλλη εποχή, γιατί ψώριαζε η μύτη, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι παλαιοί Δαδιώτες, Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.