Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ποδηλατικό ορεινό μονοπάτι ΑμφίκλειαςΑνοίγει σιγά σιγά ο καιρός και πλέον επιτρέπει περισσότερες δραστηριότητες στην εξοχή, οπότε θα επαναφέρουμε για πολλοστή φορά ένα θέμα που πιστεύουμε ότι πρέπει να αναδειχτεί.
Εδώ και 2-3 χρόνια μια παρέα από δραστήριους νέους της Αμφίκλειας που ασχολούνται εκτός των άλλων και με την ποδηλασία και συγκεκριμένα με το downhill, αποφάσισε να καθαρίσει ένα παλιό μονοπάτι που υπήρχε πάνω από την Αμφίκλεια στον Παρνασσό και συγκεκριμένα στη θέση Μπογδάν.
Και ασχολήθηκε με το εγχείρημα με πολύ ζήλο και φυσικά με πολύ και επίπονη προσωπική εργασία και έκαναν πολύ και καλή δουλειά και μπράβο τους.
Είχαν απευθυνθεί κάποια στιγμή και στον Δήμο Αμφίκλειας για βοήθεια, αλλά δεν βρέθηκαν τα κατάλληλα κονδύλια για να γίνει το έργο και κάπου κόλλησε το θέμα. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν την δουλειά μόνοι τους, χωρίς καμία βοήθεια.
Το συγκεκριμένο μονοπάτι έχει μήκος 2,4 χιλιόμετρα (μετρημένο με GPS), και το μεγαλύτερο μέρος του είναι σχετικά βατό, αλλά έχει βέβαια και πολύ δύσκολα κομμάτια γεμάτα με βράχους, πέτρες και δύσκολη ροή γενικά. Το μονοπάτι πάει παράλληλα με ένα ρυάκι που σε κάποιο σημείο του γίνεται αρκετά βαθύ και το χειμώνα λογικά θα έχει πού νερό, αφού ακόμη και τώρα είχε τρεχούμενο νερό.
Φυσικά όλη η διαδρομή είναι φανταστική, αφού περνάει μέσα από πυκνό ελατοδάσος στην αρχή και πευκοδάσος στο τέλος.
Για όσους γνωρίζουν το συγκεκριμένο άθλημα (downhill) είναι πολύ διαδεδομένο τον τελευταίο καιρό και ένα αντίστοιχο μονοπάτι που ξεκινάει λίγο πιο πάνω στον Παρνασσό (κοντά στα καρκαβέλια) και καταλήγει στο Πολύδροσο, είναι πολύ δημοφιλές στους λάτρεις τους είδους και συγκεντρώνει πλήθος από ποδηλάτες κάθε Σαββατοκύριακο.
Φυσικά το μονοπάτι είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο και για πεζοπορία και αξίζει τον κόπο σε κάποιον να το περπατήσει. Και πρόταση μας είναι όποιος το περπατήσει να το κάνει προς την ανηφόρα και όχι προς την κατηφόρα, καθώς έτσι το βλέπεις καλύτερα.
Ας κάνουμε λοιπόν μια βόλτα στο μονοπάτι μέσα από τις φωτογραφίες που πήραμε.

Από αυτό το σημείο ξεκινάει το μονοπάτι, ακριβώς δίπλα από το τσιμεντένιο υπόστεγο που παρκάρουν το εκχιονιστικό μηχάνημα τον χειμώνα στην θέση Μπογδάν (για όσους ξέρουν τη τοποθεσία)
 

  
Το μονοπάτι περνάει κάτω από το πεσμένο από κεραυνό πεύκο
    
Εδώ βλέπετε ένα δύσκολο σημείο όπου περνάει το ρυάκι κάθετα στο μονοπάτι και κατασκευάστηκε γέφυρα για να περνάνε τα ποδήλατα στην απέναντι όχθη. (Εξαιρετικά δύσκολη κατασκευή)
        
Εδώ φτιάχτηκε ένα μικρό και ένα μεγαλύτερο αλματάκι
     
Πιο βατό πλέον στο τέλος του το μονοπάτι

Και εδώ είναι το τέλος του μονοπατιού που βγαίνει πάλι στον δρόμο Αμφίκλειας-ΧΚ Παρνασσού λίγο πάνω από τις κατασκηνώσεις των προσκόπων.
Από εκεί και κάτω το μονοπάτι συνεχίζει  προς τον Αι Γιάννη και από εκεί συνεχίζει και τερματίζει στην Αμφίκλεια. 
Δείτε εδώ όλο το μονοπάτι στον παρακάτω χάρτη. (Μεταξύ των δύο κίτρινων βελών είναι το κομμάτι από το μονοπάτι που παρουσιάζουμε σήμερα)
Πάντως πιστέψτε με αν δεν το δεις από κοντά καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποδώσει το μεγαλείο της φύσης.
Πολύ καλή προσπάθεια. Και θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι εναλλακτικού τουρισμού, που θα πρέπει ίσως να τους κοιτάξει πιο σοβαρά και η νέα Δημοτική αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.