Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Το χαμένο αεροδρόμιο της Αμφίκλειας, μέρος 2ο

Σε συνέχεια του 1ου αφιερώματός μας στο χαμένο αεροδρόμιο της Αμφίκλειας (δείτε το εδώ), το οποίο είναι από τα πρώτα άρθρα μας σε επισκεψιμότητα, συνεχίζουμε με το 2ο μέρος του με νέα στοιχεία που βρήκαμε σε forum που ασχολείται με πολεμικά θέματα.
Φωτογραφία του αεροδρομίου με φόντο τη Αμφίκλεια που διακρίνεται ξεκάθαρα και το πλάϊ
Στην κεντρική Ελλάδα, στην πόλη της Αμφίκλεια, (Dadion, όπως αναφέρεται στις Γερμανικές φωτογραφίες και αναφορές), ήταν ένα από τα αεροδρόμια, που χρησιμοποιούνταν από τη γερμανική Λουφτβάφε, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης  Merkury.
Ήταν ένα βοηθητικό αεροδρόμιο ενταγμένο  σε ένα δίκτυο από 25 βοηθητικά αεροδρόμια, κατασκευασμένο από την Ελληνική Βασιλική Αεροπορία, λίγο πριν από το τέλος του Μεσοπολέμου.
Αυτό το αεροδρόμιο, είχε το πλεονέκτημα της εγγύτητας με το σιδηροδρομικό δίκτυο και το σιδηροδρομικό σταθμό (μόλις 200 μέτρα μακριά).
Μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, η Luftwaffe το χρησιμοποίησε  ως ένα αεροδρόμιο για Ju-52 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης '' Merkury''.
Σήμερα δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα από αυτό το αεροδρόμιο και πλέον είναι μια  μια αγροτική περιοχή .Γι αυτό και το όνομά του, ''το χαμένο αεροδρόμιο''.
Ανάμεσα στο σιδηροδρομικό σταθμό και τα πεδία / παλιό αεροδρόμιο, υπάρχει μικρό Μνημείο, στη μνήμη των κατοίκων του χωριού, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, σε αντίποινα για σαμποτάζ στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Μέσα στον περίβολο του μνημείου, υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένος πυργίσκος από άρμα  Pz 38.
Το αεροδρόμιο του Δαδιού ή  '' dadion ''  αναφέρθηκε σε βιβλία και στο Διαδίκτυο. 
Δείτε μερικά βιβλία στην Αγγλική γλώσσα που αναφέρεται το αεροδρόμιο της Αμφίκλειας:

1) ''THE LOSS OF MALEME AIRFIELD'',at page 228 :
"The concentration of the attackin troops round the airfields at Corinth, Megara, Tanagra, Topolia, Dadion,Eleusis and Phaleron in southern Greece was completed by 14th May....".
2) ''Geography and the History of Warfare BATTLE GROUNDS'',at page 81 :
"They would fly from airfields at Tanagra,Topolis,Dadion,Megara,Corinth,Plaleron and Elevsis....."
3) ''Silent Skies - Gliders at War 1939 - 1945'',at page 40 :
"Operation Merkur beganat 06:15hrs on 20 Maywith an hour-long attackby bmbers and fighters from Corinth,Dadion,Eleusis,Phaleron,Tanagra and Topolis...."
4) Article at HISTORYNET.com "Battle of Crete: It Began with Germany's Airborne Invasion -- Operation Mercury''.
"Transport groups at Dadion, Megara, Corinth and Tanagra were forced to use fields made of shifting, unstable sand...."

Δείτε φωτογραφίες από αέρος που δείχνουν το στρατόπεδο των Γερμανών με τις σκηνές τους, σταθμευμένα αεροπλάνα, την όλη περιοχή (αεροφωτογραφία) και μια φωτογραφία με αεροπλάνα σταθμευμένα και Γερμανούς οπλίτες να είναι καθισμένοι ανάμεσα τους με θέα την Αμφίκλεια (που διακρίνεται πεντακάθαρα) και το πλάϊ του Παρνασσού πάνω από την πόλη.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ντοκουμέντο που αποδεικνύει την ύπαρξη του αεροδρομίου της Αμφίκλειας αφού απεικονίζεται και η πόλη σε φωτογραφία.
 
Φαίνεται ξεκάθαρα το στρατόπεδο των Γερμανών
   
Εγκατελειμένος πυργίσκος από Γερμανικό άρμα Pz 38 και η θέση του αεροδρομίου όπως είναι σήμερα δίπλα στον σταθμό του ΟΣΕ.

Οι περισσότερες φωτογραφίες ανήκουν στον κ. Δημήτρη Σκαρτσιλάκη τον οποίο ευχαριστούμε και ελπίζουμε να έχει και άλλες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από την περιοχή μας.

DADION (AMFIKLEIA) Greece - The ''lost airfield''

3 σχόλια:

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.