Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Χρήστος Ενισλείδης (1895-1985)

Αναδημοσιεύουμε από το πολύ καλό blog Φιλίστωρ Δαδίου Δρυμίας :
Ο Χρήστος Ενισλείδης γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1895, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1918. Την περίοδο 1919-20 υπηρέτησε ως καθηγητής στο Ελληνικό Σχολείο Βυτρυνίτσας (σήμερα Ερατεινή) στο Νομό Φωκίδας. Από τις Οκτωβρίου 1920 μέχρι τις 20 Μαρτίου 1921 υπηρέτησε στο Ελληνικό Σχολείο Λίμνης Ευβοίας. Έλαβε μέρος ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις της εποχής εκείνης μέχρι τον Αύγουστο του 1922.
  • Από το 1926 μέχρι το 1931 υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Γρεβενών. 
  • Από το 1932 μέχρι το 1938 υπηρέτησε στην Αμφίκλεια, όπου πέραν του εκπαιδευτικού του έργου πρωτοστάτησε σε κοινωνικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και στην ίδρυση και αναγνώριση ομάδος προσκόπων, της οποίας για ένα διάστημα ήταν αρχηγός. Επίσης άρχισε την έρευνα της ιστορίας της περιοχής συνεπικουρούμενος από ομάδα μαθητών που ο ίδιος επέλεξε. Στην έρευνά του, όπως ο ίδιος αναφέρει, συνέβαλε και η ανάθεση σ’ αυτόν της ταξινόμησης της βιβλιοθήκης που δώρισε ο αείμνηστος Αθανάσιος Ευταξίας στο Γυμνάσιο της Αμφίκλειας.
  • Ο Χρήστος Ενισλείδης, εκτός από τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία, υπηρέτησε πολλά χρόνια στην περιοχή των Αθηνών ως Γυμνασιάρχης.
Ηταν νυμφευμένος με την  Ελένη Γ. Γεωργιάδη από τη Ζίτσα της Ηπείρου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά,  την Ισιδώρα, η οποία πέθανε πρόωρα και τάφηκε στην Αμφίκλεια, και τον ΄Αρη, ο οποίος σπούδασε γιατρός και διέπρεψε ως χειρουργός ορθοπεδικός στη Βιέννη. Η Ελένη Γεωργιάδη ήταν δασκάλα και υπηρέτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Αμφίκλειας την ίδια περίοδο, κατά την οποία υπηρετούσε εκεί και ο σύζυγός της.
Ο Χρήστος Ενισλείδης έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στις 19 Οκτωβρίου 1985.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ένα πολύ μικρό  απόσπασμα από το προς έκδοση βιβλίο του Ιωάννου Σκορδά με τίτλο: "Αμφίκλεια (Δαδί). Ιστορικές Έρευνες", που αναμένεται πολύ σύντομα να εκδοθεί. Οι πληροφορίες μου λένε ότι θα το έχουμε πριν το Πάσχα. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.