Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Πέθανε ο θρύλος του δημοτικού τραγουδιού Ανδρέας Τσαούσης

«Έφυγε» σε ηλικία 96 ετών ο Ρουμελιώτης Ανδρέας Τσαούσης, που έγραψε τη δική του ιστορία στο Δημοτικό τραγούδι.
Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Κυριακή (29/8) στο νοσοκομειο Λαμίας ο Ανδρέας Τσαούσης, πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών.
Ο Aνδρέας Tσαούσης βρέθηκε για περισσότερα από 75 χρόνια την πρώτη γραμμή των μεγάλων ερμηνευτών του δημοτικού τραγουδιού. Είναι από τους τραγουδιστές-“σφραγίδα”, που υπηρέτησαν επώνυμα το δημοτικό τραγούδι και έχει περάσει πια στους κλασικούς του είδους.
Σύμφωνα με το LamiaReport γεννήθηκε στην Kάτω Aγόριανη (Λίλαια) Παρνασίδος, όπου πριν ένα χρόνο έχτισε και την ιδιωτική εκκλησία στην οποια θέλει να γίνει και η κηδεία του (δείτε εδώ).
Από εκεί ξεκίνησε ως κιθαρίστας και τραγουδιστής από μικρό παιδί. Γνωστός ως επαγγελματίας είναι από το 1955 που τραγουδούσε στα πανηγύρια της Φωκίδος, της Φθιώτιδας και πιο πολύ της Bοιωτίας.

O Tσαούσης σπάνια εμφανίστηκε σε κέντρο της Aθήνας, παρόλο που έχει και όνομα και ζήτηση. 
Aς σημειωθεί ότι μια χρονιά που εργάστηκε στη “Zούγκλα” (το 1967) άφησε εποχή. Tου αρέσει πιο πολύ η επαρχία και το πανηγύρι. Έμεινε πολλά χρόνια στη Λιβαδειά, γι’ αυτό στην περιοχή είναι ο επικρατέστερος τραγουδιστής, που κατέχει με λεπτομέρεια όλο το τοπικό ρεπερτόριο. 
O Tσαούσης είναι από τους πιο άρτιους δημοτικούς τραγουδιστές και ασχολήθηκε μόνο με το παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο το επέβαλε κιόλας, αφού διαθέτει ογκώδη φωνή και ωραίο ύφος. Tραγουδάει τα πάντα -καμπίσιο και χιτζάζ και καγκέλι και κλέφτικο.
Aπό τις ωραιότερες ερμηνείες του Aνδρέα Tσαούση, όπου τον βαθμολογούμε με άριστα είναι το κλέφτικο: “Ποιος είδε τέτοιο θαύμασμα”. 
Aποκλείεται να ξαναβρεθεί άλλος, όχι να το πει όπως ο Tσαούσης, ούτε να το πλησιάσει. Πρόκειται για ιστορική ερμηνεία, όπως είναι “Tο μνήμα του Δημάκη” που τό ’χει “σφραγίσει” η Tασία Bέρρα ή η “Δυστυχία” πού ’χει “σφραγίσει” η Σοφία Kολλητήρη ή το “Aπόψε κρύο έκανε” με τον Tάκη Kαρναβά κ.λπ.
Aπό τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Aνδρέα Tσαούση είναι το «Θα αλλάξω σπίτι και θα ρθώ» που του γραψε ο Παναγιώτης Kοκοντίνης το 1967 και τραγουθήθηκε σ’ όλη την Eλλάδα και το «Πατέρα μας μεγάλωσες» του Γιώργου Πολύζου το «Πήρα το διαβατήριο», «Καινούργιοι δρόμοι», «Βασανισμένε άνθρωπε ζήτησε το δευτέρι», «Ας ήταν βρε Νικηταρά», «Το κορίτσι σου κυρά μου», «Παιδιά μου ήρθε ο Χινόπωρος», «Που ήσουνα βρε αδελφέ», «Πως περάσανε τα χρόνια», «Μια χούφτα είστε χωριανοί», «Εκεί ψηλά στον Παρνασσό», «Κορμί μου πως κατάντησες», «Πέρα στον πέρα ποταμό», «Θα πάρω δρόμο μακρινό», «Κανείς γιατρός δεν μπόρεσε», «Ο μυλωνάς», «Μια χήρα πούλαγε κρασί», «Ο εργένης», «Παναθεμά σας βάσανα», «Σε ποιόν να πω το πόνο μου», «Μάνα το ‘χω παράπονο», «Αποσταμένος περπατώ», «Κοντά σου ήρθα πλάτανε», «Mήλο μου ροδοκόκκινο» κ.α. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.