Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Απόδραση στην Αμφίκλεια (Από το metrogreece.gr)

Απόδραση στην Αμφίκλεια

Στην καρδιά της Ρούμελης!

Αγροτικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, η Αμφίκλεια, κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, απλώνεται στις υπώρειες του Παρνασσού. Αρχοντικά με θολωτές αυλόπορτες και ασβεστωμένες αυλές, πέτρινες βρύσες και γραφικά σοκάκια στολίζουν τη γραφική κωμόπολη με την πλούσια πολιτιστική παράδοση.


Η ομώνυμη αρχαία πόλη γνώρισε περίοδο ακμής κατά τους Ιστορικούς και τους Βυζαντινούς Χρόνους, ενώ επί Φραγκοκρατίας ονομάστηκε Δαδί. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το Δαδί αποτέλεσε πεδίο δράσεως του Αθανασίου Διάκου και του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, η αξιόλογη τουριστική υποδομή (ξενώνες, παραδοσιακές ταβέρνες), η εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού (σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων) και η σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα (γύρω στα 170 χιλιόμετρα) έχουν συντελέσει στη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της Αμφίκλειας, την οποία επισκέπτονται όλον το χρόνο πολυάριθμοι ταξιδιώτες.

Η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας είναι ιδανική για ποικίλες εναλλακτικές δραστηριότητες (ορειβατικές και πεζοπορικές εξορμήσεις, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αιωροπτερισμός κ.ά.), καθώς και επισκέψεις σε όμορφα χωριά, αξιόλογες εκκλησίες και μοναστήρια (Αϊ-Γιάννης ο Κυνηγός, Αγία Ιερουσαλήμ ή Αγιαρσαλή, Παναγία Γαυριώτισσα).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός της Αποκριάς στην Αμφίκλεια, με τα παραδοσιακά "χέγια" (φωτιές) στις γειτονιές της κωμόπολης. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν σπιτικά εδέσματα, καλοψημένους μεζέδες και άφθονο κρασί.


Εξαίρετες προτάσεις για διαμονή στην Αμφίκλεια αποτελούν ο ξενώνας Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού, ο ξενώνας Κυριακή και το συγκρότημα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων Ζάγγου.
   
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.