Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Εκδρομές χωρίς αυτοκίνητο - Αμφίκλεια από το Αθηνόραμα travel

Εκδρομές χωρίς αυτοκίνητο 

Ιδέες για κοντινές αποδράσεις με τρένο και λεωφορείο

Αμφίκλεια



Χιονισμένη θα πετύχετε αυτήν την εποχή, αν είστε τυχεροί, την Αμφίκλεια στον Παρνασσό
Low profile ΠαρνασσόςΓια χρόνια εναλλακτική βάση όσων επιθυμούσαν σκι στον Παρνασσό χωρίς την κοσμοπλημμύρα της Αράχοβας, η ιστορική κωμόπολη της Αμφίκλειας στους βορειοανατολικούς πρόποδες του βουνού και με θέα στη γαλήνια κοιλάδα του ποταμού Κηφισού είναι ό,τι πρέπει για χειμωνιάτικες βόλτες. 
Ασφαλώς το πιο γραφικό της κομμάτι είναι ο παραδοσιακός οικισμός που απλώνεται πάνω από την άνω πλατεία με τα νεοκλασικά και τα πετρόκτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις πέτρινες βρύσες όπως της Χορευταριάς. 
Αν έρθετε με φουλ περιπατητική διάθεση, μην παραλείψετε να ανηφορίσετε προς τον περιφερειακό δρόμο ή προς την Αρχαία Ακρόπολη Αμφίκλειας, στο χώρο του σημερινού κοιμητηρίου, για υπέροχη πανοραμική θέα, ενώ από διάφορα σημεία, όπως λόγου χάρη από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, ξεκινούν μονοπάτια που προσεγγίζουν τις όχθες του Κηφισού μέσω γραφικών γεφυριών.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο της κεντρικής πλατείας η αφορμή για επίσκεψη είναι διπλή, καθώς εκεί φιλοξενούνται το πρωτότυπο Μουσείο Άρτου, μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, και το Μουσείο Επαγγελμάτων, με πλούσια συλλογή από χρηστικά αντικείμενα από επαγγέλματα του παρελθόντος. Σε περίπτωση που είστε με αυτοκίνητο, η διαδρομή προς το χιονοδρομικό του Παρνασσού (αν και ακούμε πολλά παράπονα για τον εκχιονισμό της ) είναι από τις ομορφότερες και συνδυάζεται με στάση στη Μονή Δαδιού. Αλλιώς αναζητήστε το πέτρινο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη προς την τοποθεσία Περδικόβρυση. Για τοπικές κρεατονοστιμιές όπως κοκορέτσι, σπληνάντερο, προβατίνα στα κάρβουνα αλλά και τηγανόψωμο, πίτες και μάσκουρι (ντόπιο τυρί με γιαούρτι και φέτα ), θα καθίσετε στο «Δαδί» (2234023133 ) στην κεντρική πλατεία, ενώ για μεζεδο-καταστάσεις προτιμήστε το «Μαγειριό» (2234022535 ) στην άνω πλατεία.

Πάμε με τρένο (ΟΣΕ 1110 ).
Μένουμε: Στον ξενώνα «Δαδί», σε παλιό αρχοντικό ανακατασκευασμένο με μεράκι μέσα σε κήπο (2234029040, από € 90 το δίκλινο, € 110 το τετράκλινο ), και στον ξενώνα «Κυριακή», στο ψηλότερο σημείο του παραδοσιακού οικισμού της Αμφίκλειας (€ 90 για μια διανυκτέρευση, € 80 για δύο, 2234029011 ).
Περισσότερα για την Αμφίκλεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.