Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Η οικονομική κατάσταση του ΦΔΕΔ Παρνασσού και των εργαζομένων του

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Η οικονομική κατάσταση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού  Παρνασσού και των εργαζομένων του
 Σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του ΦΔΕΔ Παρνασσού αλλά και της προέδρου του Τσιτσώνη Θέκλας, προέβη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) αφού έχουν βεβαιωθεί εις βάρος του ΦΔΕΔΠ  ληξιπρόθεσμες οφειλές  προς τον ΕΦΚΑ (τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) συνολικού ποσού 8.693,31 €.
Σύμφωνα με την αριθμ. 58039/3275/2016 (ΦΕΚ Β΄4504 30/12/2016)  καταργήθηκε η με αρ. οικ. 13822/1089/2014 (ΦΕΚ Β΄1227) υπουργική απόφαση «Κριτήρια προσδιορισμού των «εισπράξιμων» ληξιπροθέσμων για τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ», με αποτέλεσμα οι ως άνω οφειλές να αφορούν και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
Η χρηματοδότηση του Φορέα γίνεται από το Πράσινο Ταμείο ΥΠΕΝ όπου σύμφωνα με το ΦΕΚ Α΄241/23-12-2016 Β μέρος αρθ. 16 «Οι δαπάνες μισθοδοσίας, καθώς και οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες των φορέων θα καλυφθούν από το Πράσινο Ταμείο.».
Επίσης οι πληρωμές μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων του Φορέα Διαχείρισης σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αρ.πρωτ. ΕΑΠ 2000078ΕΞ2014, γίνονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στην οποία ενταχθήκαμε τις 22/04/2016 και οι 28 Φορείς Π.Π. σε όλη την Ελλάδα.
 Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε την έγκριση της χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών μόλις στις 07-03-2017. (ΑΔΑ: ΩΤΘ446Ψ844-ΠΨ0), ενώ η  σχετική Υ.Α. (ΦΕΚ 1133/31-03-2017) με θέμα «Έγκριση των προϋπολογισμών οικονομικού έτους 2017 των 28 λειτουργούντων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) εκδόθηκε την 31/03/2017.
Τα προβλήματα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο είναι τεράστια, παρόλο που το πρόγραμμα «τρέχει» για 2η συνεχόμενη χρονιά και δεν υπάρχει καμία έννοια τακτικής χρηματοδότησης.
Ο ΦΔΕΔ Παρνασσού υπολειτουργεί, φύλαξη δεν υφίσταται, περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των σχολείων δεν πραγματοποιείται, monitoring δεν γίνεται,  οι εργαζόμενοι του ΦΔΕΔ Παρνασσού παραμένουν 5 μήνες απλήρωτοι και εργάζονται όλο τον χειμώνα χωρίς θέρμανση,  ενώ απλήρωτες παραμένουν και οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του Φορέα.
Τα τέλη κυκλοφορίας και οι ασφάλειες των οχημάτων του ΦΔΕΔ Παρνασσού δεν έχουν πληρωθεί καθώς ζητήθηκε από το Πράσινο Ταμείο να πληρωθούν απολογιστικά, δηλαδή να τα πληρώσει  πρώτα ο Φορέας από άλλους πόρους και να αποσταλούν  τα  αντίστοιχα παραστατικά εξόφλησης και μετά να πληρωθούν από το Πράσινο Ταμείο. 
Τέλος όπως μας ενημέρωσε του Πράσινο Ταμείο με έγγραφό του αναφορικά με τις μετακινήσεις των μελών των Δ.Σ των φορέων, μετά από νομική διερεύνηση του θέματος, δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για την κάλυψη τους και επιδιώκεται νομοθετική επίλυση από το ΥΠΕΝ.
Δυστυχώς η επανειλημμένη προχειρότητα αντιμετώπισης όλων των κρίσιμων θεμάτων δεν προμηνύει ότι κάτι θα αλλάξει σύντομα προς το καλύτερο και δε διασφαλίζει σε καμία περίπτωση το σκοπό ίδρυσης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού που είναι η προστασία, διατήρηση, διαχείριση και αναβάθμιση της φύσης και του τοπίου στη περιοχή του Παρνασσού.
Οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης

Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.