Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε στενό κύκλο 9 ατόμων: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Δεκαεπτά ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση για το πως θα περάσουμε τις εορταστικές ημέρες που θα είναι σίγουρα διαφορετικές απ’ όσες έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα.
Ωστόσο ο ερχομός του εμβολίου στις αρχές του νέου χρόνου αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για την αντιμετώπιση της νόσου. "Ο Άγιος Βασίλης έχει ένα πράγμα στο σάκο του: Εμβόλια", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στον Alpha δείχνοντας την αισιοδοξία που υπάρχει για την επόμενη ημέρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την έκδηλη ανησυχία που υπάρχει για το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι ολοκληρωθεί ο πρώτο κύκλος του εμβολιασμού. "Η αισιοδοξία η οποία απορρέει από την έλευση του εμβολίου να μην μας οδηγήσει και πάλι σε εφησυχασμό. Ανησυχώ και νομίζω ότι όλοι ανησυχούμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ανησυχούμε"

Χριστούγεννα με μάσκες και sms
Το βέβαιο είναι πως σε αυτές τις γιορτές δεν θα μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική παντού ενώ τα μηνύματα στο 13033 θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητα για την έξοδο μας από το σπίτι. "Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα sms θα συνεχίσουν να ισχύουν, γιατί είναι πάρα πολλοί οι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ρεβεγιόν μέχρι 9 άτομα
Μία από τις μεγάλες ανησυχίες των ειδικών είναι η παραμονή των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς καθώς πρόκειται για συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους που λόγω του εορταστικού κλίματος, τα μέτρα προστασίας είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα τηρηθούν. Παράλληλα θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν όλα τα σπίτια της χώρας παρά τα αστυνομικά μέτρα που θα ληφθούν.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως επιτρέπεται να κάνουμε ρεβεγιόν ή να αλλάξουμε την χρονιά με μια οικογένεια ακόμα. "Θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα αυτά, με τις οικογένειές μας. Όπως έχω πει: μέχρι 9 άτομα. Μία οικογένεια ακόμα. Διαλέξτε μία οικογένεια, με λίγα μέλη, να κάνετε παρέα. Και έτσι θα περάσω και εγώ τα Χριστούγεννα".

Αλλαγές στις ώρες του απαγορευτικού
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα ισχύσει καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών εκτός από τις παραμονές. Η κυβέρνηση σκέφτεται να είναι πιο ελαστικό το μέτρο τις συγκεκριμένες ημέρες αλλάζοντας τις ώρες ή να το καταργήσει μόνο όμως για τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. "Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, εάν μπορεί να υπάρξει κάτι ευρύτερο από το συνηθισμένο ωράριο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, και από το θέμα του λιανεμπορίου", ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών
Οι εκδρομές στους χειμερινούς προορισμούς αλλά και στις ιδιαίτερες πατρίδες τις απαγορεύονται την περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της πανδημίας. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επειδή το επιδημιολογικό φορτίο είναι άνισο, καθώς έχει πληγεί περισσότερο η βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα "αν ανοίγαμε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το βέβαιο ήταν ότι θα είχαμε εξάπλωση και στις λεγόμενες "καθαρές" περιοχές". Έτσι οι μετακινήσεις που επιτρέπονται μεταξύ νομών αλλά και περιφερειών έχοντας ως διαβατήριο τα έντυπα Ε1 και Ε9 που επιβεβαιώνουν την μόνιμη κατοικία.

Μοντέλο Πάσχα στις εκκλησίες τα Χριστούγεννα
Πιθανότατα οι λειτουργίες τις ημέρες των Χριστουγέννων θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, όπως ακριβώς συνέβη το περασμένο Πάσχα. Οι ειδικοί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν, του συγχρωτισμού που κυρίως δημιουργείται εκείνες τις ημέρες μέσα στους ναούς εκτιμούν πως θα ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο να επιτραπεί η προσέλευση των πιστών.
Άλλωστε όλοι θυμούνται τι έγινε του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη που ήταν μία από τις κύριες αιτίες της ραγδαίας μετάδοσης την νόσου στους πολίτες. Γι’ αυτό οι λειτουργίες του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Νικολάου έγιναν χωρίς την παρουσία πιστών. Ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες θα συνομιλήσει με τον Αρχιεπίσκοπο προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν αυτό το ενδεχόμενο.
Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.