Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Lockdown: Τι θα ανοίξει και τι όχι τα Χριστούγεννα

Τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για εμπορικά καταστήματα, click away, κομμωτήρια, μικρά βιβλιοπωλεία, εκκλησίες, και μετακινήσεις με SMS, ανακοίνωσαν Στ. Πέτσας και Α. Γεωργιάδης
Την παράταση επί της παράτασης του lockdown για την πλειοψηφία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καθώς το δεύτερο κύμα κορονοϊού δεν υποχωρεί στον επιθυμητό βαθμό, ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Ειδικότερα ανοίγουν τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου :
Τα κομμωτήρια και κουρεία, σε όλη τη χώρα από Δευτέρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στα κομμωτήρια έως 100 τμ επιτρέπονται 4 θέσεις εργασίας με απόσταση 2 μέτρα η μία από την άλλη.
Τα μικρά βιβλιοπωλεία, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα ως 100 τετραγωνικά ή ένας πελάτης 115 τετραγωνικά για καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων. Το μέτρο αφορά 1.784 καταστήματα που πωλούν μόνο βιβλία, σε όλη την επικράτεια.
Θα ανοίξουν επίσης οι υπηρεσίες ΚΤΕΟ.
Για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2 στο 13033.
Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά τα σουπερμαρκετ. Θα επιτρέπεται η πώληση παιχνιδιών σε αυτά με τη μέθοδο του click away.

Μετακινήσεις
Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και την περίοδο των εορτών., με μόνη εξαίρεση την επανένωση οικογενειών για άτομα που εργάζονται σε άλλο νομό και με απόδειξη το Ε9.
Θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου. Παραμένει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
Η καραντίνα για τους Έλληνες του εξωτερικού που θα έρθουν στην Ελλάδα, περιορίζεται από τις 10 στις 3 ημέρες
Kλειστά παραμένουν τουλάχιστον μέχρι και τα Φώτα:
Τα εμπορικά καταστήματα
Από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου εφαρμόζεται το click away σε καταστήματα παιχνιδιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, που έχουν πρόσοψη σε δρόμο, ανεξαρτήτως μεγέθους. Δεν θα εφαρμοστεί το click away στα εμπορικά κέντρα και σε καταστήματα που εχουν είσοδο σε στοές.
Οπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης θα επιτρέπεται η μετακίνηση ενός μόνο ατόμου για την παραλαβή του προϊοντος με κωδικό 2 και ουρές μεχρι εννέα άτομα. Ο πελάτης θα πρέπει να εχει ηλεκτρονική απόδειξη αγοράς ή SMS από το κατάστημα, που θα αναφερει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα παραλαβής. Η αγορά θα γίνεται μέσω e shop ή τηλεφωνικά και η πληρωμή θα γίνεται είτε ηλεκτρονικα είτε εάν δεν υπάρχει e shop με POS έξω από το κατάστημα.
Εάν παρατηρηθεί καταστρατήγηση της δυνατότητας αυτής για ... βόλτες, θα σταματήσει και το click away. Επιχειρήσεις που θα δέχονται πελάτη μεσα στο κατάστημα θα έχουν διοικητικες κυρώσεις με αναστολή λειτουργιας από 15 έως 90 ημέρες και πρόστιμο έως 50.000 ευρω.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι γίνεται αντιληπτό πως το click away δεν αναπληρώνει τη ζημία στο λιανεμπόριο, για αυτό τα εμπορικά καταστήματα θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές, με ειδικές εξαιρέσεις για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων και των Φώτων με όριο έως 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 στους Μητροπολιτικούς ναούς. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ερωτηθείς εάν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των ειδικων σχετικα, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει συζητήσει το θέμα με την επιτροπή, ενώ στο ερώτημα εάν θα επιτρέπεται η Θεία Κοινωνία τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, παρέπεμψε στη λειτουργία του ορθόδοξου δόγματος, δηλαδή ουσιαστικά απάντησε καταφατικά αφού το άφησε στην ευχέρεια της Εκκλησίας.
Στα Θεοφάνεια δεν θα πραγματοποιηθεί Αγιασμός Υδάτων σε δημόσιο χώρο. πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.