Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Κατέγραψαν τα απερειπωμένα κτίρια στο Δ. Αμφίκλειας-Ελάτειας

51 κτίρια συμπεριέλαβε η δημοτική Αρχή στη λίστα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το “Διατηρώ”
Την ευθυγράμμισή του με τα προβλεπόμενα του νέου προγράμματος «Διατηρώ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκλήρωσε ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας τις αμέσως προηγούμενες μέρες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος η δημοτική Αρχή κατέγραψε 51 παλιά και απερειπωμένα κτίρια στα χωρικά όρια του Δήμου. Η λίστα προβλέπεται να αποσταλεί άμεσα στο Υπουργείο, ώστε να ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.
Ειδικότερα, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτίρια και αντιμετωπίζονται πάγιες ελλείψεις του σχετικού νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτηρίων από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί κατά τρόπο αποτρεπτικό.
Το απαραίτητο κονδύλι για τις παρεμβάσεις αυτές θα προέλθει μέσα από δημόσιους πόρους, όπως ενδεικτικά το Ταμείο Ανάκαμψης ή το Πράσινο Ταμείο. Ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση εν συνεχεία.
Σε παράλληλη τροχιά με το πρόγραμμα «Διατηρώ» το αρμόδιο Υπουργείο σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των θεσμικών δυσκολιών επέμβασης σε επικίνδυνα κτίρια, από δήμους και δημόσιους φορείς. Ειδικότερα, θα τους δίνεται η δυνατότητα να αναλαμβάνουν την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων κτιρίων και εν συνεχεία να τα διαχειρίζονται έως ότου αποσβέσουν το κόστος αποκατάστασης ή και νωρίτερα εάν αυτό αποπληρωθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.