Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

"Ο Παρνασσός δεν υποκύπτει…"

των  Aλκη Βούλγαρη‐ Δημήτρη  Κοΐβαρη‐Νίκου Στουπή - Βασίλη Τσιτσιρίγκου*

Μέσα  στο  «στρατηγικό σχέδιο   ιδιωτικοποιήσεων  και  ξεπουλήματος   του  κοινωνικού  πλούτου», που εφαρμόζουν οι μνημονιακοί εθνοσωτήρες Σαμαράς-Βενιζέλος, περίλαμπρη θέση κατέχει, η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του “Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού” . 
Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορούσε παρά να είχε προβλέψει, την εκ των προτέρων αναβάθμισή του με προίκα κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ που η Περιφέρεια Στερεάς  Ελλάδας διέθεσε μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.  Το σημερινό πολιτικό σύστημα που μας διοικεί, βγάζει τον τόπο μας και τις υποδομές του στο  σφυρί .  Είχε προηγηθεί στα προηγούμενα χρόνια, η διάλυση της παραγωγικής βάσης  της περιοχής, η καταστροφή κάθε έννοιας  συλλογικού συμφέροντος, η κυριαρχία της ιδεολογίας  του  τουρισμού και κυρίως του γρήγορου και εύκολου - πλήν όμως «κοντοπόδαρου» - πλουτισμού.
Ταυτόχρονα είχε δρομολογηθεί τόσα χρόνια από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις, η οργάνωση της τοπικής οικονομίας μονοσήμαντα γύρω από την σαθρή  βάση της παροχής υπηρεσιών, η καταστροφή της ταυτότητας και της παραγωγικής φυσιογνωμίας του χώρου. 
Σήμερα βεβαίως μας ζητούν και τα ρέστα!
Θα μας βρούν απέναντι : Στην Βουλή, στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς, στις τοπικές κοινωνίες, μαχόμενους για τον δημόσιο χαρακτήρα των πόρων και, για τον πλούτο που μόχθησε ο λαός μας για να φτιαχτεί.
Θα μας βρούν απέναντι με ένα Εναλλακτικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την περιοχή :  
Ένα  ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ πρόγραμμα  εδαφικής  συνεργασίας,  με  κεντρικό  θέμα  και  τίτλο  ‘ΤΑ  ΧΩΡΙΑ  ΤΟΥ  ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ‘.
Διότι, εκτός από το “Χιονοδρομικό Κέντρο” υπάρχει και ο τόπος μας, ο “τόπος των γηγενών”:  
Η Μαριολάτα, η Σουβάλα, η Βελίτσα, η Αγόριανη, η Γραβιά και το Χάνι της, παραδίπλα το Κέντρο της Γής, οι Δελφοί και το Δελφικό τοπίο, τα Σάλωνα, το Χρισσό, ο Μπράλος με τα τσίπουρα,  το Δαδί με τον “Ταρζάν” (γεωργικό  μηχάνημα), τα  εκατοντάδες  μέτρα  κοντοσούβλι  στις  Απόκριες,  το Mουσείο Ψωμιού στην Αμφίκλεια….
Υπάρχει η ζωή των ανθρώπων στην περιοχή, οι κοινωνικές δομές, οι υπηρεσίες, η τρίτη ηλικία (οι παλιοί), οι νεώτεροι, τα ήθη και τα έθιμα, το στάρι, το ψωμί… 
Υπάρχει η αγροτική και ορεινή Ελλάδα, η αγροτική ζωή και οι άνθρωποι της υπαίθρου. 
Τα πρότυπα αγροκτήματα και καταλύματα…Οι κατασκηνώσεις στο Μοναστήρι της Δαύλειας, η Δαύλεια, η Ελάτεια, τα Κηφισοχώρια, η Χαιρώνεια  και  η  Λιβαδειά  (πύλες  εισόδου  στον  Παρνασσό), το “ηρωικό” Δίστομο.
 Οι στοές και τα Μεταλλεία του Μπάρλου στις πλαγιές του Παρνασού. Τα αμπέλια, οι ελιές, οι μικρές διαρθρώσεις παραγωγής, η εγγύτητα των ανθρώπων, τα εργαστήρια, το λάδι της Τιθορέας και Αράχοβας που δεν ολοκληρώθηκε η σήμανσή τους, η φορμαέλα της Αράχοβας, η Αράχοβα νύφη του Παρνασσού, η “Φρό-σω” και ο Συνεταιρισμός των Υφαντών, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων, ο Συνεταιρισμός των Τυροκόμων, οι
ταβέρνες και τα κρασιά στον παρνασσό. 
Τα άτυπα δίκτυα των μικρών παραγωγών, το Δίκτυο του ΟΣΕ (αυτή η ζωντανή ιστορία των Σιδηροδρόμων Ελληνικών Κράτους-ΣΕΚ) που θα ξεχαστεί όταν το τρένο “στρίψει” από  την  Kάτω Τιθορέα  προς  το Καλλίδρομο  και το Λιανοκλάδι,  η  Φτερόλακα,  η  αρχιτεκτονική  των οικισμών,  οι  βιοτεχνίες  που  στήριξαν  την  οικοδομή  στον Παρνασσό, το  Κέντρο Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης, ο Φορέας Διαχείρισης Παρνασσού, οι Αναπτυξιακοί Φορείς, ο Κηφισός και τα νερά, τα νερά για να πίνει η Αθήνα…η Αθήνα μια τσιγάρα δρόμος.
Ο τόπος μας….Και βεβαίως υπάρχουμε ΕΜΕΙΣ.   Ο τόπος που χρειάζεται Ένα Πρόγραμμα  παραγωγικής  ανασυγκρότησης,  στήριξης  της  παραγωγικής  βάσης  της  περιοχής, ενδυνάμωσης των μικρών διαθρώσεων παραγωγής και ήπιας ανάπτυξης. 
Για να φτιαχτούν δουλειές και για να σταθούν όρθιες οι τοπικές κοινωνίες. Για να υπάρξει “διαφοροποίηση” της εικόνας” της περιοχής.
Αξιοποιώντας  τα  πλεονεκτήματα  του  Παρνασσού,  με  ανάδειξη των προϊόντων,  με  Τοπικό  Σύμφωνο Ποιότητας. Ενοποιώντας την τουριστική πολιτική και διαχέοντας το τουριστικό ρεύμα στις όμορες ‐περί το Παρνασσό-περιοχές, διαμορφώνοντας ένα αγροτουριστικό circuit. 
Ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου θα ενδυναμωθούν  τα  τοπικά  συμφέροντα,  θα  ξαναζωντανέψουν  οι συλλογικοί  φορείς  των  Αγροτών των Κτηνοτρόφων  και των Μικρών  παραγωγών, θα αναδειχθεί η  Τοπική τεχνογνωσία, και ιδιοτυπία, καθιστάμενη   κτήμα συλλογικό και κοινής δράσης. 
Η  Αυτοδιοίκηση ως  το  τελευταίο  οχυρό  οργάνωσης  της  κοινωνίας  οφείλει  να  αναλάβει πρωτοβουλίες έμπνευσης των τοπικών φορέων και οργάνωσης των παραγωγών.   
Η Περιφέρεια οφείλει να ηγηθεί και να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανασυγκρότηση του Φορέα Παραπαρνάσσιων Δήμων που ακουμπούν στον Παρνασσό (Δελφοί,  Αμφίκλεια /Ελάτεια,  Λειβαδιά, Δίστομο/Aράχώβα /Αντίκυρα), του φορέα που θα θέσει υπό την αιγίδα του την Διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου και στον οποίο θα ενταχθούν οι Συλλογικοί Φορείς  Τοπικών  Συμφερόντων  (Επιμελητήρια‐Συνεταιρισμοί‐Δίκτυα). Το πλούσιο νομικό-θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης και οι εμπειρίες Αναπτυξιακών Δομών, μας δίδει στην περίπτωση του Παρνασσού πολλές εναλλακτικές λύσεις, αρκεί να υπάρχει η θέληση και ο σαφής προσανατολισμός. 
Παράλληλα μέσω προγραμματικής συμφωνίας  οι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι, να προχωρήσουν στην εκπόνηση Τοπικού Αναπτυξιακού προγράμματος, αξιοποιώντας  μάλιστα  σε  όλα  αυτά, την  χρηματοδότηση και  τον προγραμματισμό του Συμφώνου Εταιρικής Συνεργασίας (ΣΕΣ) και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020, που προβλέπουν δράσεις χωρικής προσέγγισης και προγράμματα εδαφικής συνεργασίας της Αυτοδιοίκησης και των Τοπικών Κοινοτήτων, σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές. 
Ας τα κάνουμε όμως “λιανά” και άς γίνουμε πιο σαφείς : Mπορεί σήμερα η ελληνική περιφέρεια και η ύπαιθρος να παρουσιάζει καχεξία σε θεσμούς και δομές κοινωνικοικονομικής οργάνωσης, ωστόσο μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση. Στην θέση της διαμαρτυρίας “για το κακό το ριζικό που μας έλαχε” (που μας “κατάντησαν”  οι εθνοσωτήρες), μπορούμε να βάλουμε μπροστά την φαντασία, την δημιουργικότητα, την συλλογική προσπάθεια, την φυγή προς το μέλλον :   
• ΤΑΙΠΕΔ αυτοί ;… ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΑΡΑΠΑΡΝΑΣΙΩΝ ΔΗΜΩΝ εμείς!
• Νομοσχέδια στην Βουλή  αυτοί ;… Οργάνωση της Λαικής Συμμετοχής  εμείς!
• Παραχωρήσεις  αυτοί  ;…Eναλλακτικό  Δημοκρατικό  Τοπικό  Πρόγραμμα  Κοινωνικής  Ανάπτυξης  και 
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εμείς!
•MΟΛ, Μεγάλα Συμφέροντα και Ξένες επενδύσεις αυτοί ;….Μικρές παραγωγικές μονάδες, Δίκτυα Μικρών
Παραγωγών και Επιχειρήσεων εμείς. 
Η περιοχή των Παραπαρνασσίων Δήμων, διαθέτει τεχνογνωσία και εμπειρία εφαρμογής πολιτικών από τις  τρείς προηγούμενες προγραμματικές περιόδους (1995‐2008), διαθέτει εμπειρία στην διαχείριση Κοινοτικών πρωτοβουλιών και Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων. Έχει παραδείγματα εφαρμογής Ολοκληρωμένων Αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και έχει αναπτύξει την μηχανική της τοπικής διαβούλευσης. Η περιοχή διαθέτει εμπειρία  Δομών  Στήριξης.  Έχει  ταυτότητα. Οι άνθρωποί  της, έχουν συναίσθηση της κοινής μοίρας και της κοινής πορείας στον “χώρο”.
Και ξέρουν, και  μπορούν. Όραμα και πολιτική στήριξη για να αντλήσουν δυνάμεις χρειάζονται.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Aλκης Βούλγαρης,  Ναυπηγός – Μηχανολόγος / Μέλος ορειβατικών και περιβαλλοντικών Δικτύων 
Δημήτρης Κοΐβαρης,   Οικονομολόγος, Δντής Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Δελφών
Νίκος Στουπής, Γεωπόνος-Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης και Περιφερειακός Σύμβουλος
Βασίλης Τσιτσιρίγκος, Oικονομολόγος / Δ/ντής Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ
Υ.Γ.  Οι υπογράφοντες συμμετέχουν στα δρώμενα του Παρνασσού επί εικοσαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.