Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Έτοιμοι να βγουν στο δρόμο οι κάτοικοι της Αμφίκλειας για να σταματήσουν τη διέλευση φορτηγών από την παλιά εθνική (video)

Αποφασισμένοι και έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους, εμφανίζονται οι κάτοικοι της Αμφίκλειας, μετά και τη δημοσιοποίηση έρευνας που κατατάσσει την περιοχή ψηλά στη λίστα με τον υψηλότερο δείκτη θανάτων σε τροχαία.

Την μελέτη πραγματοποίησε το ΑΠΘ και βασίστηκε σε στοιχεία του 2012, ενώ από το δήμο Αμφίκλειας –Ελάτειας, ψηλά στη λίστα είναι και οι δήμοι Πρεσπών και Σίφνου. Οι κάτοικοι εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη, αφού τα δυο τελευταία χρόνια έχει μεσολαβήσει και η αύξηση των τιμών των διοδίων, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τα φορτηγά που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της πρωτοβουλίας πολιτών Αμφίκλειας, ήρθε η ώρα για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Θυμίζουμε την έρευνα του ΑΠΘ
"Ο υψηλότερος δείκτης θανάτων σε τροχαία (D-rate) καταγράφεται στους δήμους Αμφίκλειας - Ελάτειας, Πρεσπών και Σίφνου. Αντίθετα, οι δήμοι Νέας Σμύρνης - Ηλιούπολης, Νέαπολης - Συκεών και Καλαμαριάς έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά τροχαίων δυστυχημάτων.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που περιλαμβάνεται στη μελέτη που παρουσίασε ο απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, γεωγράφος Μιχάλης Πρωτόγερος, στο 10ο Διεθνές Συνέδριο, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Τομέας Φυσικής και Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ελληνική Γεωγραφική Εταιρεία. Στη μελέτη γίνεται επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας για τους θανάτους σε τροχαία το 2012.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων το 2011 ήταν 1.011 ατυχήματα, ενώ το επόμενο έτος μειώθηκαν στα 899 ατυχήματα, παρατηρήθηκε δηλαδή μία μείωση της τάξης του 11,1%. Οι νεκροί που ανασύρθηκαν από τα σημεία τροχαίων το 2011 ανήλθαν σε 1.092, ενώ το αμέσως επόμενο έτος έφθασαν τους 976, ήτοι μία μείωση της τάξης του 1,6%.

Ο μέσος όρος θανάτων σε τροχαία το 2012 ήταν 9,83 θάνατοι ανά πληθυσμό 100.000 ατόμων. Σε επίπεδο δήμων, οι μέγιστες τιμές καταγράφηκαν στους δήμους Σίφνου (υπάρχει ωστόσο στρέβλωση, καθώς ο πληθυσμός του δήμου είναι πολύ μικρός, μόλις 2.625 άτομα) και Αμφίκλειας - Ελάτειας, με 76,19 και 73,24 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμό αντίστοιχα."

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.