Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Δωρεάν Ιnternet σε 304 δήμους εντός του 2015 (Συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας)

Στις 5 Νοεμβρίου 2013, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξήγγειλε την ανάπτυξη δικτύου δωρεάν WiFi σε όλη την Ελλάδα, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες στο Διαδίκτυο.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υλοποιεί τη δέσμευση αυτή του πρωθυπουργού, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη διαδικασία υποβολής προσφορών στο πλαίσιο του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού για τη σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο για το έργο «Ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (WiFi hotspots) στην ελληνική επικράτεια».

Πού θα βρίσκονταιΟι εγκαταστάσεις προβλέπεται ότι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σταδιακά από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του επόμενου έτους (2015) και θα αφορούν 304 δήμους της χώρας, επί συνόλου 325, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και 200 χώρους λιμένων και μαρινών. 
Δεν περιλαμβάνεται ο Δήμος Αθηναίων, αλλά και άλλοι μεγάλοι δήμοι, όπως Χαλανδρίου, Πετρούπολης, Κορωπίου και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που διαθέτουν δικό τους δίκτυο.
Το έργο αφορά στη δημιουργία περίπου 4.000 περιοχών πρόσβασης/hotspots (ή 14.000 σημεία πρόσβασης/access points) σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τις υποδείξεις των κατά τόπους δημοτικών αρχών. Μέσω του δικτύου που θα εγκατασταθεί, οι πολίτες της χώρας θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του Διαδικτύου, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, του tablet ή του φορητού υπολογιστή τους. Επιπλέον, το έργο προβλέπει και τη δυνατότητα προσφοράς ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες από τους δήμους. 

Αποτελεί το μεγαλύτερο έργο διεθνώς σε επίπεδο κάλυψης χώρου και τα αποτελέσματά του αναμένεται να αποτελέσουν καλή πρακτική για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. 
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Στο ποσό περιλαμβάνεται το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου αλλά και το λειτουργικό κόστος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015.

Αποτελεί την 1η φάση ενός ευρύτερου έργου. Κατά τη 2η φάση -που θα ακολουθήσει- θα ενταχθούν στο δίκτυο σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και χωροθέτησης μεγάλης έκτασης (π.χ. πάρκα, λιμάνια, αρχαιολογικοί χώροι). 

Δυνατότητα πρόσβασηςΟ κάθε επισκέπτης που ενεργοποιεί τη σύνδεση του WiFi στη συσκευή του θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν σύνδεσης, μέσω μιας τυπικής και συνηθισμένης διαδικασίας επαλήθευσης. Με βάση την πολιτική πρόσβασης θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, περίπου 30 λεπτά συνεχούς σύνδεσης. Στο κάθε WiFi hotspot, εκτός από βασικό «εθνικό SSID», θα μπορούν να υπάρχουν και πρόσθετα SSID και θα είναι δυνατοί οι ακόλουθοι τύποι «σερφαρίσματος»:
Πρώτον, απλή πρόσβαση στο Ιnternet, όπου ο χρήστης θα συνδέεται στο εθνικό SSID και θα έχει περιορισμούς πρόσβασης. Παραδείγματος χάριν, σε ακατάλληλο περιεχόμενο, σε high definition streaming (κατέβασμα ταινιών) και θα διασφαλίζεται μία μέση ταχύτητα σύνδεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συνεχούς όμως σύνδεσης στο Internet. 

Δεύτερον, πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης. Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης θα μπορεί να συνδεθεί σε τοπικό SSID και θα έχει πρόσβαση σε οτιδήποτε αφορά σε εφαρμογές πληροφοριακού-τοπικού περιεχομένου. 

Τρίτον, πρόσβαση σε υπηρεσίες του δήμου. Εδώ ο χρήστης θα μπορεί να συνδεθεί σε δημοτικό SSID με χρήση κατάλληλων κωδικών, username-password, που θα χορηγούνται βεβαίως από τους δήμους, και θα έχει πρόσβαση με αυθεντικοποίηση και ασφάλεια, όπως παραδείγματος χάριν ασφαλή πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από το δήμο ή απεριόριστη χρονική πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
Το δίκτυο αυτό θα λειτουργεί ως πλατφόρμα για την υποστήριξη και νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών, που θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του και έτσι αναμένεται ότι θα τονωθεί η επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο, αναπτύσσοντας ψηφιακό περιεχόμενο και διαδικτυακές εφαρμογές που θα αξιοποιούν αυτή την υποδομή. 
Σε κάθε περίπτωση, το δίκτυο δεν θα υποστηρίζει υπηρεσίες ψυχαγωγίας που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε bandwidth, όπως παραδείγματος χάριν high definition video streaming, διότι, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η φιλοσοφία υλοποίησης δεν είναι να υποκαταστήσει άλλες μεθόδους πρόσβασης στο Διαδίκτυο, αλλά να διασφαλίσει δωρεάν την πρόσβαση σε βασικές διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ετσι, κάποιος που χρησιμοποιεί το δίκτυο αυτό, θα μπορεί να συνδέεται εφόσον βρίσκεται σε απόσταση περίπου είκοσι μέτρων από το access point για εσωτερικούς χώρους και περίπου σε απόσταση 100 μέτρων από το access point όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται 40 με 50 ταυτόχρονοι χρήστες ανά access point. 

Για το εν λόγω έργο, υπέβαλαν προσφορές οι εξής εταιρίες:
• ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 
• ΤΕΛΕΣΤΩ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΕ
• COSMOS BUSINESS SYSTEMS, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
• ΖΤΕ ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ
• ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ

Μετά την αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν, οι ανάδοχοι που θα επιλεγούν θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία-πλαίσιο με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και εν συνεχεία να συμμετέχουν στις διαδικασίες για τη σύναψη εκτελεστικών συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου.


Στους 304 δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας
Δείτε εδώ την λίστα με όλους τους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.