Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η Αμφίκλεια και το Μουσείο της – Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας

bread2 e1397218080923 Η Αμφίκλεια και το Μουσείο της   Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας
Tο μουσείο άρτου βρίσκεται στην κάτω πλατεία της Aμφίκλειας και η ιδέα για τη δημιουργία του προήλθε από την τριήμερη γιορτή άρτου που γίνεται από το 1984 στις 21 Nοεμβρίου (γιορτή της Παναγίας της Mεσοσπορίτισσας). 
H Aμφίκλεια είχε πάντα ανεπτυγμένη γεωργία και στον κάμπο καλλιεργούσαν σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι. Eτσι οι γυναίκες έφτιαχναν κάθε είδους ψωμιά -τα οποία τα λένε πρεβέντες- και όλα είχαν σχέδια φτιαγμένα με πιρούνι ή με το κεντηστίρι. 
Στο μουσείο το ψωμί εξετάζεται σε σχέση με την τοπική κοινωνία, την παράδοση, τα έθιμα. Θα δείτε διάφορα είδη πρεβέντας, όπως το ψωμί της παρηγοριάς (για συλλυπητήρια), το λαδόψωμο, του γάμου, με τριαντάφυλλα, της φιλίας.
bread4 e1397218210545 Η Αμφίκλεια και το Μουσείο της   Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας
Το «Μουσείο Άρτου της Αμφίκλειας» δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και στεγάζεται στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμφίκλειας. 
Αποτελεί, δε, το μοναδικό μονογραφικό μουσείο στο είδος του στην Ελλάδα.
Η πλούσια προϋπάρχουσα συλλογή του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Δαδιώτικη Εστία» με οικιακά σκεύη, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, άρτους κ.α. αποτέλεσε τον πυρήνα των εκθεμάτων που έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου απαρτίζεται από τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
– Ο κύκλος του ψωμιού «από τον σπόρο στο αλεύρι»
– Καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα, μεταφορά, αλεστική
– Ο κύκλος του ψωμιού «από το αλεύρι στο ψωμί»
Προετοιμασία, παρασκευή, πλάσιμο, διάκοσμος, ψήσιμο
– «Το ψωμί στον κύκλο της ζωής – από τη γέννηση μέχρι το θάνατο»
– «Το ψωμί στον κύκλο του χρόνου»
Τέλος, γίνεται αναφορά στο ψωμί στην καθημερινή ζωή της Αμφίκλειας. Παράλληλα, ο αφηγηματικός χαρακτήρας της έκθεσης επιτρέπει ειδικότερες παρεμβολικές αναφορές, όπως αυτή στο Ησιόδιο Άροτρο αλλά και τον τελετουργικό Άρτο.
Γνωρίστε το μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του στο www.breadmuseum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.