Σάββατο 11 Μαΐου 2019

ΦΔΕΔ Παρνασσού-Εκδήλωση ενημέρωσης σε θέματα απεγκλωβισμού ερπετών σε οικιστικές περιοχές

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού (ΦΔΕΔΠ) διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης κοινού, στο Πνευματικό Κέντρο Γραβιάς, στις 06/05/2019, υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών,....
με θέμα τον απεγκλωβισμό - διάσωση ερπετών (κυρίως φιδιών) σε οικιστικές περιοχές, με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) Άμφισσας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με στελέχη του ΦΔΕΔΠ να καλωσορίζουν τους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας τα όρια χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης, σύμφωνα με το Ν. 4519/2018. Ακολούθησε ενημέρωση του κοινού για τα ερπετά που εντοπίζονται στην προστατευόμενη περιοχή, ποια από αυτά είναι επικίνδυνα (το μόνο φίδι που είναι δυνητικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο είναι η οχιά –Vipera ammodytes), τι κάνουμε σε περίπτωση συνάντησής μας με ένα φίδι, και τι πρέπει να κάνουμε αν η συνάντησή μας καταλήξει σε δήγμα (δάγκωμα).

Την σκυτάλη πήρε ο κος Τούντας Ευστάθιος, Πυρονόμος και Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πολυδρόσου, ο οποίος παρείχε χρήσιμες πληροφορίες στο κοινό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κανείς αν αντιληφθεί ότι κάποιο φίδι βρίσκεται σε οικιστική περιοχή [κλήση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας (199), ως αρμόδια υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό/διάσωση φιδιών αλλά και ζώων γενικότερα). Παρουσιάστηκε ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό και προβλήθηκαν βίντεο απεγκλωβισμού φιδιών από την Π.Υ.
Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις κοινού και διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό του Φορέα Διαχείρισης.

Για το Δ.Σ. ΦΔΕΔ Παρνασσού
Η Πρόεδρος

Θέκλα Κ. Τσιτσώνη
Καθηγήτρια Τμήματος Δασολογίας
& Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.