Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Η αυλόπορτα της οικίας του δημογέροντος Αθ. Τσούτσου

Αναδημοσιεύουμε από το καλό blog Φιλίστωρ Δαδίου Δρυμίας:
Η οικία Τσούτσου βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Παρνασσού (Άνω Πλατεία), απέναντι από τη βρύση του Ξύδη. 
Ο Αθανάσιος Τσούτσος ή Τζούτζος υπήρξε ένας από τους ισχυρούς προεστούς του Δαδιού και ήταν αυτός που το 1829, συγκέντρωσε τους διωγμένους κατοίκους και τους επανέφερε στην κατεστραμμένη από τους Οθωμανούς πόλη . 
Αρχικά οι κάτοικοι ξεκίνησαν να αποκαθιστούν τις καμένες οικίες τους ενώ η ανέγερση νέων κτιρίων ξεκίνησε λίγα χρόνια αργότερα. 
Σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή πάνω από το τόξο της κατασκευάστηκε τον Ιούνιο του 1851 και είναι οικοδομημένη από λαξευτούς τετραγωνισμένους λίθους, που παλιότερα είχαν ασβεστωθεί. Οι παραστάδες της είναι διακοσμημένες με περίτεχνα εξώγλυφα σχέδια, η αριστερή με ένα φυτό, το δέντρο της ζωής, και η δεξιά με ένα τύπο κανάτας, το λεγόμενο γκιούμι , στοιχεία που συμβολίζουν την αναγέννηση και την ανανέωση της κατεστραμμένης πόλης. 
Άλλο ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της είναι η περίτεχνη δίριχτη αετωματική στέγη της, που καλύπτεται από βυζαντινού τύπου κεραμίδια και είναι μοναδική στο είδος της. Στις μέρες μας η όψη της έχει αλλοιωθεί αρκετά.
Στο σχέδιο απεικονίζεται η αυλόπορτα στην αρχική της μορφή, όπως αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες των δεκαετιών 1950-1960.
Στέργιος Δημ. Λέφας , Φοιτητής

1 σχόλιο:

  1. Ως απόγονος πέμπτης γενιάς του αγωνιστή του 1821 Αθανασίου Τσούτσου συγχαίρω τον συγγράψαντα το άρθρο . Πληροφορίες για τον Αθανάσιο Τσούτσο βρίσκονται στο άρθρο του Αθω Γ. Τσούτσου με τίτλο "Αθανάσιος Τσούτσος Δημογερων του Δαδίου "ΕΕΣΜ 4 (1973) Γιώργος Αθ. Τσούτσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.