Αναδημοσιεύουμε από το καλό blog Φιλίστωρ Δαδίου Δρυμίας:
Μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία που άφησαν οι πρόγονοί μας από την αρχαιότητα, ακόμα και από τη δύσκολη περίοδο της τουρκοκρατίας, είναι τα πέτρινα γεφύρια. Είναι στο σύνολό τους αληθινά έργα τέχνης, κατασκευασμένα από τεχνίτες της πέτρας, οι οποίοι έμαθαν την τέχνη από παλαιότερους τεχνίτες του είδους.
Τα γεφύρια χαρακτηρίζονται από καλαισθησία και αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ είναι δομημένα από φυσικά υλικά της περιοχής τους, από τα οποία είναι γεμάτη όλη η χώρα.
Μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία που άφησαν οι πρόγονοί μας από την αρχαιότητα, ακόμα και από τη δύσκολη περίοδο της τουρκοκρατίας, είναι τα πέτρινα γεφύρια. Είναι στο σύνολό τους αληθινά έργα τέχνης, κατασκευασμένα από τεχνίτες της πέτρας, οι οποίοι έμαθαν την τέχνη από παλαιότερους τεχνίτες του είδους.
Στην περιοχή του Δαδιού υπήρχαν πέτρινα γεφύρια κατά μήκος του Κηφισού ποταμού, καθώς και στα δύο ρέματα κοντά στην πόλη: του ρέματος του κεραμιδιού και του ρέματος της Κυριάς ή Ρεσ(ι)νίκου. Σύμφωνα με γραπτές πηγές υπήρχαν τα παρακάτω γεφύρια κατά μήκος του Κηφισού τον 19ο αιώνα.
Δύο γεφύρια στη θέση «Μπαμπά Μύλο».
Σε απόφαση της Νομαρχίας Φθιώτιδας με αριθμό 8215 στις 2 Δεκεμβρίου 1865 αναγράφεται η αναφορά του Δημοτικού Συμβουλίου Δρυμίας για την επισκευή των δύο αυτών γεφυριών. Δεν αναφέρονται περισσότερα στοιχεία για τη θέση των γεφυριών, αλλά εκτιμάται ότι ήταν στον Κηφισό κοντά στα σύνορα της περιοχής Δαδιού με εκείνα της Σουβάλας.
Το γεφύρι στη θέση «Νερούτσου Μύλο».
Το γεφύρι αυτό έπεσε κατά την πλημμύρα στις 7 Αυγούστου 1911 και στη θέση του κτίσθηκε νέο γεφύρι λίγα χρόνια αργότερα.
Το Απάνω Γεφύρι.
Είναι κοντά στο προηγούμενο και είναι κατασκευασμένο την περίοδο της τουρκοκρατίας. Το χρησιμοποιούσαν για διαβάσεις ανθρώπων και διελεύσεις μικρών οχημάτων μέχρι και πριν λίγα χρόνια. Ξαφνικά κατέρρευσε ένα μέρος από το μεγάλο τόξο του γεφυριού και μερικούς μήνες αργότερα κατέρρευσε ολόκληρο το μεγάλο τόξο. Αναφέρεται ότι θα αναστηλωθεί, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά ελπίζουμε να το δούμε σύντομα επισκευασμένο.
Το Κάτω Γεφύρι στη θέση Κομοπίλι.
Είναι το μοναδικό πέτρινο γεφύρι που διατηρείται από την περίοδο της τουρκοκρατίας. Έχει πέντε τόξα και είναι το ωραιότερο της ευρύτερης περιοχής. Αναφέρεται από αρκετούς περιηγητές στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίοι πέρασαν από εκεί. Από το γεφύρι αυτό περνούν σήμερα αυτοκίνητα και βαριά γεωργικά μηχανήματα. Η διέλευση των οχημάτων αυτών και τα προβλήματα που υπάρχουν στο ένα τουλάχιστον πέδιλο στήριξής του έχουν επιπτώσεις στην αντοχή του και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Το Κάτω Γεφύρι στον Μύλο του Παπαλουκά.
Το παλαιότερο γεφύρι στην περιοχή ήταν πέτρινο, αλλά γκρεμίστηκε από την πλημμύρα του 1939. Σώζεται σήμερα η βάση του στη δεξιά όχθη του ποταμιού, λίγα μέτρα ανατολικότερα από το σύγχρονο τσιμεντένιο γεφύρι.
Το Γεφύρι στον Καλογερικό Μύλο.
Ανατολικά από το προηγούμενο στο ύψος του Καλογερικού Μύλου υπήρχε ένα ακόμα γεφύρι. Αναφέρεται σε έγγραφο του 1838 βάσει του οποίου εκποιήθηκαν μοναστηριακά κτήματα «δια να ανεγήρη τον κατά την θέσιν Γεφύρι κείμενον ερειπωμένον υδρόμυλον». Σήμερα στην περιοχή αυτή σώζονται μικροί σωροί από πέτρες για να προσδιορίσει κανείς τη θέση του παλιού μύλου και του γεφυριού
Ιωάννης Παν. Σκορδάς
Γεωπόνος - Ερευνητής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"
Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.