Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

4 weekends που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα

Πήλιο, Όλυμπος, Πάρνωνας, Κίσσαβος: Τέσσερα βουνά στην κεντρική και νότια Ελλάδα μας προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για τα πρώτα ορεινά weekends της σεζόν μέσα σε δάση και γραφικά χωριουδάκια, αλλά και την ευκαιρία για τις τελευταίες βουτιές της χρονιάς στις παραλίες που βρέχουν τα «πόδια» τους. 
Σημείωση: Οι τιμές των δωματίων αφορούν διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο για το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. 
Πήλιο 
Γραφικά πηλιορείτικα χωριουδάκια μέσα σε δάση στα ορεινά, τιρκουάζ παραλίες και ταβερνάκια πλάι στο κύμα στα χαμηλά. Είναι οι λόγοι που το Πήλιο είναι το πρώτο μέρος που σκεφτόμαστε όταν θέλουμε να συνδυάσουμε βουνό με θάλασσα.
Τι θα κάνετε: Στα ορεινά, θα εξερευνήσετε πανέμορφα χωριά όπως η Τσαγκαράδα με το παραμυθένιο της δάσος, η Βυζίτσα με τα γοητευτικά αρχοντικά και οι Μηλιές με τον γραφικό Μουτζούρη. Θα οδηγήσετε ανάμεσα σε οικισμούς που τιμούν το φθινόπωρο με γιορτές τσίπουρου και κάστανου, πανηγύρια με κεράσματα και παραδοσιακές μουσικές. Και στα «χαμηλά», θα αγναντέψετε το απέραντο γαλάζιο στην εξωτική Νταμούχαρη, θα χαλαρώσετε στην Κάτω Γατζέα, θα δροσιστείτε στο Χόρτο με φόντο τους ελαιώνες και θα βουτήξετε στον εξωπραγματικά όμορφο Μυλοπόταμο, στο Παπά Νερό και την Πλάκα. 
Πού να φάτε: Στο Μεϊντάνι στη Ζαγορά για εξαίσια τοπική κουζίνα, στα Οινομαγειρέματα στο ίδιο χωριό για σπιτικά μαγειρευτά, στο Αγνάντι στην Τσαγκαράδα για ωραία κρεατικά και στην Κρίτσα στην Πορταριά για πηλιορείτικες συνταγές – υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο σε καθένα από τα παραπάνω. 
Πού να μείνετε: Στο Hotel Alexandros στην Άφησσο, 800 μέτρα από την θάλασσα (από 18€ για το δίκλινο) ή στο Akrogiali στον Άγιο Ιωάννη, πάνω από την παραλία και με θέα στο Αιγαίο (από 25€ για το δίκλινο). Στα ορεινά, θα μείνετε στα οικονομικά και περιποιημένα δωμάτια του Ξενώνα Ρούσης (από 29€) στην Ζαγορά ή στα ρομαντικά δωμάτια της Χαραυγής στη Ζαγορά (από 30€).  

Όλυμπος 
Είναι το ψηλότερο βουνό της χώρας, που σημαίνει ότι τα ορεινά χωριουδάκια, οι εξερευνήσεις σε δρυμούς, η ορειβασία και η απεριόριστη θέα από ψηλά δεν θα σας λείψουν, αλλά τυχαίνει να βρέχεται και από το Αιγαίο στα ανατολικά του, με δεκάδες χιλιόμετρα χρυσαφένιων αμμουδιών που ενδείκνυνται για δροσιστικές βουτιές.
Τι θα κάνετε: Θα επιλέξετε ως βάση σας το όμορφο και βολικότατο Λιτόχωρο, στους πρόποδες της πιερικής πλευράς του βουνού των θεών, και θα επιχειρήσετε πεζοπορικές βόλτες στις μαγευτικές πλαγιές του Ολύμπου – δείτε μερικές διαδρομές εδώ. Θα γνωρίσετε τους παραδοσιακούς οικισμούς του Παλαιού Παντελεήμονα και της Σκοτίνας με τα παλιά αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες, θα οδηγήσετε πιο ψηλά ως την Κρανιά, την Ραψάνη και την Καρυά, τρία χωριουδάκια που φημίζονται για το καλό κρασί, το ντόπιο τσίπουρο και τα κρεατικά τους, και θα επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων. Όσο για τις θαλασσινές σας εξορμήσεις, θα βουτήξετε στους Νέους Πόρους, στην Ολυμπιακή Ακτή ή στην Πλάκα Λιτοχώρου, με τα κοσμοπολίτικα beach bar ή στους απομονωμένους ορμίσκους ανάμεσά τους, και θα απολαύσετε μεζέδες πλάι στη θάλασσα στο λιμανάκι του Πλαταμώνα. 
Πού να φάτε: Στο Περιβόλι των Μουσών για ελληνική κουζίνα και όμορφη θέα στη θάλασσα στον λόφο του Λιτοχώρου, στον Πλάτανο στον Παλαιό Παντελεήμονα για σπιτικά μαγειρευτά, στα ταβερνάκια της Ραψάνης για ζουμερά κρεατικά και στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω για δημιουργική ελληνική κουζίνα στο Λιτόχωρο – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο σε καθένα από τα παραπάνω. 
Πού να μείνετε: Στον οικογενειακό ξενώνα Νεφέλη στο Λιτόχωρο (από 45€), στα παραδοσιακά δωμάτια του πέτρινου ξενώνα Καλλιστώ στην καρδιά του Λιτοχώρου (από 50€), στην Καστάνια Γη, περιτριγυρισμένη από καστανιές στα «ψηλά» του Παλαιού Παντελεήμονα (από 37€) ή στα λιτά αλλά φιλόξενα δωμάτια του Ξενώνα Βασίλης στη Ραψάνη (από 40€).  

Πάρνωνας 
Η δυτική, ιόνια ακτή της Πελοποννήσου έχει το όνομα, αλλά αν δεν έχετε βουτήξει στο Φωκιανό, στην ανατολική πλευρά του Μοριά, δεν ξέρετε τι θα πει θαλασσινή χάρη. Και, πιθανότατα, δεν έχετε επισκεφθεί και την ορεινή χάρη της περιοχής, από τους οικισμούς στους πρόποδες του αρκαδικού Πάρνωνα μέχρι τα πιο ψηλά χωριουδάκια του με τις καστανιές, τους καταρράκτες και τους φιλόξενους κατοίκους.
Τι θα κάνετε: Θα βολτάρετε στα παραθαλάσσια χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του Πάρνωνα, το Λεωνίδιο, το Κυπαρίσσι και τα Πούληθρα, με τα παλιά αρχοντικά, τα όμορφα σοκάκια και τα λιμανάκια με τις ψαροταβέρνες. Θα βουτήξετε στο μαγευτικό Φωκιανό, μία κατά την γνώμη μας από τις ωραιότερες ελληνικές παραλίες. Και αφού χορτάσετε θάλασσα, θα εξερευνήσετε και τα ορεινά του Πάρνωνα, «σκαρφαλώνοντας» σε χωριά όπως ο όμορφος Κοσμάς με τα πέτρινα σπιτάκια, ο μικροσκοπικός Άγιος Βασίλης με τα αιωνόβια πλατάνια και τις μαρμάρινες κρήνες, η Καστανίτσα, κρυμμένη μέσα σε καστανοδάση, τα Τσίντζινα με τις κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές και η Σίταινα, από την οποία θα οδηγηθείτε στο μοναδικό δάσος δενδρόκεδρων της Ευρώπης. Περισσότερες οδηγίες και διαδρομές για τον ορεινό Πάρνωνα θα βρείτε εδώ και για το Φωκιανό εδώ.  
Πού θα φάτε: Μαγειρευτά και δημιουργική κουζίνα στο Μυρτώο στα Πούλιθρα, ουζοποικιλίες στον Τάλλαλο, στην όχθη του ποταμού του Λεωνιδίου, μαμαδίσια κουζίνα στον Ναύαρχο στην πλατεία του χωριού Κοσμάς και εξαιρετική τοπική κουζίνα στης Άννας στον Πλάτανο, στο Στολίδι στην Καστάνιτσα και στης Μαντώς στα Τσίντζινα – υπολογίστε περί τα 15-17€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα. 
Πού θα μείνετε: Στα λιτά, ήσυχα δωμάτια του Magda Studios στο Λιβάδι Λεωνιδίου (από 35€ για το μεγάλο, τρίκλινο διαμέρισμα), στα φιλόξενα, λιτά αλλά τεράστια διαμερίσματα του Poulithra Beach στο ομώνυμο ψαροχώρι (από 35, στα όμορφα δωμάτια του παραδοσιακού, πέτρινου ξενώνα Μαλεάτης Απόλλων στον Κοσμά στα ορεινά του Πάρνωνα (από 45€) και, για λίγη πολυτέλεια επιπλέον, στα Λιθόχτιστα, επίσης στο χωριό Κοσμάς, που προσφέρουν ολόκληρα βίλα για δύο άτομα με πρωινό από 80€ ή για τρία άτομα από 100€.  

Κίσσαβος 
Το πιο παραγνωρισμένο βουνό της Ελλάδας (καθώς τυχαίνει να επισκιάζεται από τον γειτονικό Όλυμπο) διαθέτει πολλά κρυμμένα μυστικά, ορεινά, φυσιολατρικά αλλά και θαλασσινά, που αξίζει να ανακαλύψετε σε αυτή την εναλλακτική πλευρά της θεσσαλικής γης.
Τι θα κάνετε: Θα ξεκινήσετε από την «μέσα πλευρά» του βουνού, πλάι στην κοιλάδα των Τεμπών, εκεί όπου κρύβεται η ιστορική κοινότητα των Αμπελακίων. Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό με αρχοντόσπιτα, μια παραδοσιακή πλατεία με πλατάνια και πλούσια Ιστορία: Εδώ δημιουργήθηκε ο πρώτος εμπορικός συνεταιρισμός παγκοσμίως, τον μακρινό 18ο αιώνα όταν το χωριό έκανε εξαγωγές νήματος βαμμένο με κόκκινο χρώμα από το φυτό «ριζάρι» της περιοχής. Στην θαλασσινή μεριά του Κισσάβου, τα παράλια της Λάρισας προσφέρουν καθαρά, βαθιά νερά, βοτσαλωτές παραλίες και ωραία beach bar στον Αγιόκαμπο, την Βελίκα και τη Σωτηρίτσα. Από τον Αγιόκαμπο, θα οδηγήσετε ως το χωριό Δήμητρα στα δυτικά, από όπου ξεκινά μια όμορφη ορεινή διαδρομή με ενδιάμεσους σταθμούς τα εξής χωριά: Την Ανατολή, όπου θα κάνετε στάση για τσιπουράκι στους καφενέδες και θέα από την τοποθεσία Γολγοθάς και από το πολυεθνικό μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου, την ορεινή Σπηλιά από όπου ξεκινά πια η κατηφορική διαδρομή με θέα προς το δέλτα του Πηνειού και την Καρίτσα, πίσω στις ακτές του Αιγαίου. Μάθετε περισσότερα εδώ.  
Πού θα φάτε: Στον Τάκη στην πλατεία των Αμπελακίων για εξαιρετικά κρεατικά και σπιτικά πιάτα, στο Κεραμίδι στην πλατεία Μεταξοχωρίου κοντά στην Αγιά για ντόπια μαγειρευτά, στην ψαροταβέρνα του Σκιαθά στον Αγιόκαμπο για θαλασσινά και στην «Γωνιά του Τσίπρου» στην Ανατολή για ντόπιο τσίπουρο και θεσσαλικούς κρεατομεζέδες – περί τα 10-12€ κατ’ άτομο σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές. 
Πού θα μείνετε: Στο Hotel Kouria με την υπέροχη θέα και τα άνετα, πολυτελή δωμάτια στα Αμπελάκια (από 72€), στα οικογενειακά, μεγάλα διαμερίσματα Αβραδές στον Αγιόκαμπο, μια ανάσα από τη θάλασσα (από 35€), στα δωμάτια Μπλέτσα στη Βελίκα, είκοσι μέτρα από το κύμα (από 55€ για ένα διαμέρισμα 5 ατόμων), στα Κάστρα στην παραλία της Κουτσουπιάς, με υπέροχη θέα στο Αιγαίο από τα μπαλκονάκια (από 30€ για διαμέρισμα 4 ατόμων) και στον παραδοσιακό, παραμυθένιο ξενώνα Ηώς στο χωριό Σκήτη κοντά στην Αγιά (από 65€).  

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/escape/weekend/article/404640/4-weekends-poy-syndyazoyn-voyno-kai-thalassa.html
Πηγή: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.