Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

4 απλές συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί σας για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Έφτασε και φέτος η εποχή του χρόνου που χιλιάδες παιδιά θα κάνουν το μεγάλο βήμα και θα περάσουν για πρώτη φορά την πόρτα του σχολείου. Η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον πάντα αποτελεί πρόκληση, τόσο για τους νεαρούς μας μαθητές όσο και για τους γονείς, γι’ αυτό μερικές απλές συμβουλές από την Αμάντα Μπικάκη, Παιδοψυχολόγο, μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμες, ώστε να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση του μικρού μαθητή στο σχολείο.
1. Προετοιμάστε το θετικό έδαφος από πριν
Λίγες μέρες πριν την έναρξη του σχολείου εντάξτε κάποιες δραστηριότητες που θα βάλουν το παιδί στο κλίμα. Μπορείτε να δείτε μαζί τις δικές σας φωτογραφίες από το σχολείο και να του μιλήσετε για τα δικά σας βιώματα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε από κοινού κάποια σχετική ζωγραφιά, ή ακόμη καλύτερα να φτιάξετε εσείς μία ζωγραφιά και να τη χαρίσετε στο παιδί σας. Τη ζωγραφιά αυτή, ή εναλλακτικά μία φωτογραφία της οικογένειάς σας, μπορεί να την έχει το μικρό σας μαζί του στη τσάντα του και να ανατρέχει σε αυτήν τις στιγμές που αισθάνεται ότι του λείπετε.
2. Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει εικόνα για το τι θα γίνεται στο σχολείο
Όλα τα παιδιά, άλλα σε μικρότερο άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό, αισθάνονται άγχος για το ξεκίνημά τους στο σχολείο. Συνήθως η πρώτη μας αντίδραση είναι να τα καθησυχάσουμε λέγοντας φράσεις όπως «όλα θα πάνε μια χαρά» ή «θα περάσεις τέλεια». Ωστόσο οι φράσεις αυτές, όσο καλή πρόθεση και αν υποδηλώνουν, στα μάτια του παιδιού δείχνουν υποτίμηση των φόβων του. Αντ’ αυτού βοηθήστε το να τους αντιμετωπίσει, προσφέροντάς του σαφείς πληροφορίες, ιδίως της πρώτης μέρας στο σχολείο. Τι ώρα θα ξυπνήσετε, ποιος θα το πάει και ποιος θα το πάρει, αν θα μείνει για λίγη ώρα μαζί του, ποιους θα συναντήσει στο σχολείο και τι θα κάνουν εντός και εκτός αίθουσας. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, καλό είναι να προηγηθεί μία επίσκεψη στο σχολείο, ώστε το παιδί να έχει αίσθηση του χώρου και των προσώπων που θα συναντήσει. Τέλος, σε μία βόλτα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, θα βρείτε αρκετά βιβλία για την πρώτη μέρα ή το ξεκίνημα στο σχολείο. Διαβάστε ένα μαζί με το μικρό σας και δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει τυχόν απορίες που του δημιουργήθηκαν.
3. Εδραιώστε τη δική σας «ρουτίνα αποχαιρετισμού»
Είναι πιθανό το πρώτο διάστημα το παιδί σας να εκφράσει «άγχος αποχωρισμού», με βασική ανησυχία ότι δεν θα επιστρέψετε να το πάρετε με το πέρας της σχολικής ημέρας. Η έλλειψη κατανόησης της έννοιας του χρόνου ενισχύει την ανησυχία αυτή. Επινοήστε το δικό σας κώδικα για να πείτε αντίο, όπως για παράδειγμα μία ξεχωριστή χειρονομία ή ένα ποιηματάκι τύπου «πριν το μεσημέρι έρθει, η μανούλα/ ο μπαμπάκας επιστρέφει» και προσδιορίστε του χρονικά πότε θα επιστρέψετε για το πάρετε, π.χ. μετά το φαγητό ή μετά το παιχνίδι στην αυλή.
4. Αποτελέστε θετικό πρότυπο και αντιδράστε με ηρεμία σε τυχόν ξεσπάσματα
Ενισχύστε από την πρώτη κιόλας στιγμή την αυτονομία του παιδιού. Ετοιμάστε μαζί την τσάντα του το πρωί και αφήστε το να βάλει μόνο του το νερό του και το κολατσιό του μέσα σε αυτήν. Αφήστε το να εισέλθει μόνο του στο σχολικό πλαίσιο- κρατώντας το ίδιο την σάκα του. Μπορείτε να του κρατάτε το χέρι, αποφύγετε ωστόσο να το κρατάτε αγκαλιά. Αποχαιρετήστε το με ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς «εξόδους στα κρυφά», κάτι που θα το ταράξει πολύ περισσότερο. Προσπαθήστε να μην υποκύψετε στον πειρασμό να το πάρετε αγκαλιά αν το παιδί σας κλαίει ή αντιδράει έντονα- θα σας οδηγήσει μόνο σε έναν φαύλο κύκλο κλάματος και αναβολής της αναχώρησής σας. Αν αντιδράσετε ρεαλιστικά και με αυτοπεποίθηση στο ξέσπασμα του παιδιού σας, το ίδιο θα μάθει να κάνει και αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.