Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

4 υπέροχα χωριά για φθινοπωρινά Σ/Κ στον Παρνασσό

Μπορεί να είναι στο μυαλό των περισσότερων Αθηναίων άρρηκτα συνδεδεμένος με το χιονοδρομικό του κέντρο και τα χειμωνιάτικα weekends στην Αράχωβα όμως πρέπει να σας πούμε πως ο Παρνασσός είναι σαφώς ομορφότερος χωρίς τα πλήθη που τον κατακλύζουν τον χειμώνα. Τα γραφικά του χωριουδάκια, τα μονοπάτια που περνούν μέσα από ειδυλλιακά τοπία, οι φαντασμαγορικές βουνοπλαγιές του είναι το φθινόπωρο στα καλύτερά τους. Οι δε τιμές είναι εντυπωσιακά χαμηλότερες από εκείνες του χειμώνα. Σας πείσαμε, ή θέλετε και παραδείγματα; 

Η Αγόριανη ή Επτάλοφος 
Η Αγόριανη, ή Επτάλοφος όπως αναφέρεται σε χάρτες και επίσημα έγγραφα, είναι ένα κουκλίστικο χωριουδάκι στην «πίσω» πλευρά του βουνού –αν θεωρήσουμε «μπροστινή» εκείνη όπου βρίσκεται η Αράχωβα.
Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά, ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια, και γύρω από μια λιθόκτιστη πλατεία (ακόμα και το περίπτερο της οποίας είναι πέτρινο) με τα δίδυμα, γιγάντια πλατάνια, τα ταβερνάκια και τα café της, που σερβίρουν γλυκό του κουταλιού σε τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός είναι καλός. Από εδώ ξεκινά το πετρόχτιστο μονοπάτι που ανηφορίζει, κάνοντας ζιγκ ζαγκ πλάι σε ένα μικρό ποταμάκι, προς τον πανέμορφο, είκοσι μέτρων καταρράκτη - σήμα κατατεθέν του χωριού. 
Εδώ να μείνεις: Στα όμορφα δωμάτια του ξενώνα Μπαλκόνι της Αγόριανης (35€ το δίκλινο με πρωινό) ή του ξενώνα Αλεξάνδρα (50€ το δίκλινο) ή του ξενώνα Ασημίνα(60€ το δίκλινο με πρωινό). 

Η Αράχωβα 
Μπορεί για πολύ κόσμο να είναι η Μύκονος του χειμώνα –και όχι άδικα– με όλους τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς που γεννά αυτός ο συνειρμός, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αν ξεχάσεις για μια στιγμή όλα τα κλισέ της, η Αράχωβα είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό.
Οι βόλτες στα λιθόστρωτα σοκάκια της, ανάμεσα σε πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, τα cozy café της, τα ρουστίκ ταβερνάκια, και η απόσταση βολής των 11 χιλιομέτρων που τη χωρίζει από τον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών είναι λόγοι υπερ-αρκετοί για να της αφιερώσεις ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο, προτού αρχίσουν να συρρέουν τα πλήθη του χειμώνα. 
Εδώ να μείνεις: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενώνα Δώμα (40€ το δίκλινο με πρωινό) στο Χάνι του Ζεμενού (45€ το δίκλινο) ή στον ξενώνα Ιωάννα (50€ το δίκλινο με πρωινό).

Η Σουβάλα ή Πολύδροσος 
Το μυστικό χωριό-μπιζουδάκι του Παρνασσού μας υποδέχεται με αχνιστό ελληνικό καφεδάκι κάτω από τα πλατάνια της πλακόστρωτης πλατείας. Μας κακομαθαίνει, αργότερα, με λαχταριστές γεύσεις στα ρουστίκ ταβερνάκια του, πριν μας στείλει να… κάψουμε τις θερμίδες τους στη φαντασμαγορική διαδρομή μέχρι την Πάνω Σουβάλα, που περνά μέσα από το δάσος για να καταλήξει σε μια γειτονιά με παλιά αρχοντικά και πανοραμική θέα στα καταπράσινα τοπία του Παρνασσού.
Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Ελεούσας είναι κτισμένος πλάι στις ειδυλλιακές πηγές του βοιωτικού Κηφισού, και αξίζει σίγουρα μερικές ώρες στο ήδη ευχάριστα φορτωμένο πρόγραμμά σας. Το ίδιο και το επισκέψιμο Οινοποιείο Αργυρίου, με τα υπέροχα κρασιά του, που διαθέτει και ένα δικό του ξενώνα-κομψοτέχνημα. 
Εδώ να μείνεις: Στα όμορφα, ευρύχωρα δωμάτια του ξενοδοχείου Πολύδροσο (45€ το δίκλινο με πρωινό) ή του ξενώνα Σοφιανός (35€ το δίκλινο με πρωινό). Εναλλακτικά, στα αριστουργηματικά δωμάτια του Ξενώνα του Οινοποιείου Αργυρίου (70€ το δίκλινο με πρωινό). 

Η Αμφίκλεια 
Το αντίπαλο δέος της Αράχωβας, η πολύ πιο ήσυχη αλλά εξίσου όμορφη Αμφίκλεια, είναι ένα χωριό με πλακόστρωτα σοκάκια, πέτρινα σπίτια και υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά.
Στα αξιοθέατά της συγκαταλέγονται οι εξαιρετικά διατηρημένες πετρόχτιστες βρύσες, τα μεσαιωνικά εκκλησάκια και το μοναδικό στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο– Μουσείο Άρτου. Στα δυνατά χαρτιά της πρέπει σίγουρα να συμπεριλάβουμε τους εξαιρετικούς της ξενώνες και τα ταβερνάκια που σερβίρουν υπέροχη τοπική κουζίνα. 
Διαβάστε περισσότερα - Παρνασσός: Χιονισμένα χωριά και ωραίες διαδρομές 

Εδώ να μείνεις: Στο φροντισμένα δωμάτια του ξενοδοχείου Λεωνίδας (50€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα πανέμορφα δωμάτια του ρομαντικού Ξενώνα Κυριακή (70€ το δίκλινο με πρωινό).
Πηγή: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.