Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Η προπολεμική Αμφίκλεια, (καταγραφή εμπορικών καταστημάτων)

Σε συνέχεια φωτογραφικού αφιερώματος στην οδό Ι. Καραμερτζάνη στην Αμφίκλεια (δείτε το εδώ), βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην εφημερίδα ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ, με τίτλο "Η προπολεμική Αμφίκλεια", στο οποίο παρουσιάζονται τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονταν προπολεμικά επί της οδού Ι. Καραμερτζάνη, που τότε ήταν ο κύριος εμπορικός δρόμος της πόλης μας.
Και αυτό γιατί τότε η Αμφίκλεια ήταν προσανατολισμένη στο "παλιό χωριό" στο πλάι του Παρνασσού και αρκετά αργότερα άρχισε να επεκτείνεται πολεοδομικά προς την Κάτω πλατεία και χαμηλότερα και να πάρει την σημερινή της μορφή. 
Για να καταλάβετε η κεντρική πλατεία και η καρδιά της πόλης τότε, ήταν η πάνω πλατεία, εκεί όπου γίνονταν όλες οι εκδηλώσεις και αυτό ασφαλώς θα το θυμούνται και οι πολύ νεώτεροι, μιας και αυτό συνεχίστηκε περίπου μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '80.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι εντυπωσιαστήκαμε από τον αριθμό των εμπορικών καταστημάτων, πάσης φύσεως, που υπήρχαν τότε στο Δαδί (Αμφίκλεια) και ήταν σύμφωνα με την καταγραφή μόνο σε αυτόν τον δρόμο 138 καταστήματα!!!!
Δαιμόνιοι έμποροι και βιοτέχνες οι Δαδιώτες όπως αποδεικνύεται και σε πολύ δύσκολες εποχές μάλιστα.
Πολλά συγχαρητήρια στον κ. Ι. Γ. Κορομπίλη που συγκέντρωσε τα στοιχεία και τα δημοσίευσε στην εφημερίδα ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ. 
Δείτε το δημοσίευμα παρακάτω (ελπίζουμε να μην υπάρχει πρόβλημα που δημοσιεύουμε φωτογραφίες από την εφημερίδα, αλλά είναι κάτι που πρέπει να το δουν όλοι).
Στους μεγαλύτερους σε ηλικία θα φέρει σίγουρα πολλές αναμνήσεις από το παρελθόν.
Κλικάρετε για μεγέθυνση

1 σχόλιο:

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.